Snön faller..

Ute snöar det igen.. Kallt som i ett isbjörnsarsle är det också!

Ställde in min planerade ridning idag.. IGEN! Men å andra sidan så är det så jäkla kallt att det ändå inte hade blivit så värst mycket kvalitetsridning av det heller.

Hästarna ser ut som två nallebjörnar med all sin goa vinterpäls, Skunk har en kort tät päls och Whopsie har en mastodontpäls. Märks skillnad nu när det har snöat så mycket på hur olika deras pälsar fungerar. Skunk är blöt på ryggen med bara fläckvis med snö kvar medans Whopsie är krut-torr i pälsen och har 1dm frusen snö på ryggen. Aningens bättre isolering i hennes päls!


Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Lite krångligt blev det allt..

Fick aldrig hämtat bilen i fredags.

Det blev fel på pappren som banken skickade till bilfirman så på måndag måste jag tillbaka till banken och fixa till det så att allt blir rätt och jag kan få hämtat min bil. Typiskt!

Pga detta fick jag jobba över 3h under tiden jag väntade på att de skulle ringa. Fick gjort en del och det var ju bra förstås! Kan vara skönt att ha de timmarna tillgodo senare. Sky ska ju ex. till tandläkaren nästa måndag och då behöver jag gå lite tidigare..


I morgon ska jag försöka rida lite. Hon har stått helt sen förra fredagen så nu är det nog dags att arbeta lite igen! Vill ju hålla kondisen uppe så att hon orkar gå clinicen hos Peter men hon behöver ändå få lite andrum. Balansgång men det verkar bli ganska bra, vi har ju såpass stora hagar att de rör sig en del av sig själva.

Förhoppningsvis blir det Lasse-träning på fredag, har inte hört något ännu men han sa det förra träningen. Sen får vi väl se om det ska vara juluppehåll eller inte. Jag kör gärna på över hela vintern men jag har ju inte egen bestämmanderätt i detta ;) Vi får se!

Sky ska får gå träningarna fram till Ljungberg-clinicen och sen får hon vila och Enya får bli stor och åka på träning. Efter vilan ska nog mamma börja rida lektioner med, tänkte fråga Lasse om han har lust att ta sig an henne med. Jag tror hans sätt att lära ut hade passat mamma jättebra iom att han tränar positivt och mamma behöver mycket stöttning och peppning! Men det är så himla kul att mamma är på g och vill börja rida igen =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Karibisk Fläskfilé

I morgon ska jag bjuda upp farmor och farfar på middag tänkte jag =)

Lite mysigt att fira första advent ihop. Däremot så blir det ingen julmat utan jag hittade en fläskfilé i frysen som jag ska använda. Jag brukar göra Basilika filé men i morgon blir det istället Karibisk Fläskfilé med ris och så får jag nog svänga ihop nån god efterrätt..


Här kommer iaf receptet på fläskfilén;

4 portioner

1 fläskfilé ca 500 g
1 msk vegetabilisk olja
1-2 gula lökar
2 msk stark curry (t ex. orientalisk)
3 dl kycklingbuljong
4 dl kokosmjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 krm kajennpeppar
2 msk hackad gräslök

1.    Skala och hacka löken.
2.    Hetta upp oljan i en stekpanna eller järngryta.
3.    Fräs lök och curry i ca 5 min tills löken är mjuk.
4.    Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor.
5.    Låt dem bli bryna i pannan.
6.    Tillsätt buljong, kokosmjölk, salt och peppar.
7.    Låt koka upp.
8.    Sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.
9.    Strö över gräslöken vid serveringen.
10.  Servera tillsammans med ris.

 

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ny bil!

Idag har jag köpt ny bil =D

En Subaru Outback blev det, ska hämta den i morgon om allt går som det ska med jobb så att jag hinner till banken.





Dock så är det bara sommardäck så jag beställde vinterdäck idag som kommer på måndag. Får fixa lite i helgen och flytta över hundburen till Subban och en massa annat som man har i bilen. Sen får Christian fixa till passaten så ska den ut på annons med!

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Hopphäst?

Jag och Ola möttes på Rosenberg idag, kul att få sällskap när man tränar! Vädret var så kasst att jag inte kände för att åka till slöinge och då passar det fint att Rosenberg finns =)


Bestämde mig snabbt för att det skulle blir en bus- och skojträning, inga direkt krav utan bara busrida och ha kul. La upp upphöjda cavalettis som hon fick trava över vilket hon glatt gjorde efter andra varvet. Först vågade hon inte gå fram ordentligt utan joggade bara men efter några varv lossade det! Red henne på låånga tyglar och hon jobbade så fint i låg fin form.

Sen la jag upp ett litet kryss och så fick hon hoppa ett par språng. Lattjo lajbans tyckte Sky! Men det är tur att hon inte är köpt som hopphäst för hon var ingen stjärna direkt. Mer gärna än bra liksom ;)


Det var kul att bara rida, inte tänka och inte planera utan bara rida. Och jag fick ta mig i kragen och faktiskt rida henne fram till det enorma 40cm höga hindret, driva sitta emot och styra. Vad händer då under resten av varvet? Jo så fort jag slutade åka häst och började rida så trampade Sky under sig och började samla sig. Vad händer då? Jag kunde sitta ner ordentligt och det gav även det lite mer samling.

Så när jag satt där och red på en hoppvolt så kunde jag göra galoppombyten, förvänd galopp på volten och ordentliga, mjuka avsaktningar och igångsättningar. Att så lite kan göra så mycket! Jag har nog en hel del muskelminne som börjar vakna till liv =)


Förresten så kom jag med på clinicen hos Peter Ljungberg så den 28-29 dec ska det tränas =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Whopsie - körhästen!

Idag har vi ungefär 5cm snö ute så jag tänkte passa på att låta Whopsie dra pulka som ett steg i inkörningen. Bra träning för pulkan låter en del och så kan man lägga på en höbal så blir det lite tyngd.

Det gick bra att sela henne. Jag byttade till de kortare draglinorna i syntet så att jag kunde koppla på snabbkopplingarna, de är lätta att lösa ut om det skulle hända något!

Vi har ju inte tränat så värst mkt tömkörning iom tat hon fäller tänder så det blev bara grimma och grimskaft så fick mamma leda henne istället. Vi introducerar en svår sak i taget! Kopplade på en tom pulka först och gick en sväng, nemas problemas så jag la på en höbal på ca 10kg. Sen gick vi utåt skogen och hon traskade på som om hon inte gjort annat än dragit pulka förut!

På vägen hem bytade jag ut höbalen mot mig i pulkan, la mig på när hon gick så tat hon redan hade fart på det och slapp dra igång allt. Hon lyssnade lite bakåt och sen la hon sig i selen och drog!

Hon är fantastisk! Helt underbart lynne =) Nu kan jag knappt bärga mig tills sommaren när jag kan köra henne på riktigt. Vagnen står på logen och väntar ju!

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Vilo-funderingar..

Jag funderar lite på Sky's vila..

Att hon ska vila är ju helt bestämt men hur länge? Hon har aldrig fått en längre sammanhängade vila sen hon reds in som 2-åring. Så hur länge ska jag låta henne stå? Här är alternativen jag har funderat på;

*Alt 1: Vila helt i 2 mån och bara hanteras in och ut från hagen i princip. Ev. lite markarbete men mest bara låta henne vara ifred och vara häst.
*Alt 2: Vila helt i 1 mån och sen följa på med 1 månads skogsridning ett par dagar i veckan
*Alt 3: Ingen fullständig vila utan bara rida ut i skogen lugnt ett par dagar i veckan under 2 månader

Alternativ 3 känns som det minst aktuella just nu.
Vad tycker ni? Någon som har lite tankar att dela med sig av?

Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Ledig!

Idag hade jag min näst sista lediga dag mitt i veckan. Om 1½vecka börjar jag äntligen jobba heltid igen = bättre ekonomi ;)

Idag passade jag på att först städa hemma. Det behövdes verkligen, när man har 3 hundar+2 tjocka katter som fäller så blir det en del hår! Snart dags att städa fram julgrejerna med =)

Sen åkte jag till ridhuset och tränade med Skunk, hon fick ett lätt pass med mest lösgörande övningar. Mycket volter så att hon gav efter i nacken, lite sidvärtes och ett par galoppfattningar. Hon var så himla fin att jag inte red speciellt länge, går det bra så ska man sluta i tid.

Däremot känns hon lite "seg" i kroppen och jag tror hon egentligen borde få en vila. Nästa vecka ska hon få såt iaf och sen får vi träna på. Beroende på om vi fick nån plats på PL-clinicen så blir det en längre vila där efter det som jag ändå hade planerat. Clinicen är 28-29 dec och kommer vi med så får hon vara igång tills dess och vila sen annars blir det vila direkt när Enya kommer hem..

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Lasse-träning med aha-känsla!

Igår gick träningen och framridning precis som jag önskade!

Började med en rejäl rastning i longerlinan innan jag satt upp och red. Verkar vara ett bra koncept när vi kommer till nya ställen för då får hon springa bort sin spändhet!

Hon var lite tittig fortfarande när jag satt upp så jag red på som vanligt och gjorde lite sidvärtesrörelser för att få loss bogarna och få baken på plats.


När det var min tur så kopplade vi på longerlinan i repgrimman och jag fick knyta upp tyglarna. Sen blev det sitsträning. Galopp, galopp och åter galopp! Slappna av i bäcknet och andas ner i sadeln, sitt rak över hästen och slappna av i axlarna. Sen helt plötsligt sitter jag bara där, med armarna hängades vid sidorna, blundar och bara känner känslan....

Jag slappnar av, litar på min häst och vad händer då? Jo då blir det så jäkla bra att inte ens choklad och sex kan toppa det ;) Nyckeln till allt är tillit, jag måste lita så mycket på min underbara Pärla att jag vågar släppa taget. Våga låta henne ta ansvar!

Hon fick tilloch med ett busryck när hon longerades och bockade rejält. Lasse sa att han inte ens hann reagera innan jag hade satt mig tillbaka och tryckt på henne så att hon ökade farten och slutade bocka. Han var impnerad över min reaktionsförmåga ;)


Fick massor av beröm idag! Väldigt peppande när allt vi har tränat på syns. Han säjer ordagrant att jag har en fantastisk känsla som jag bara måste släppa fram, att vi kommer att kunna gå hur långt som helst ihop. Nu ska vi satsa fullt ut på att bli så bra som möjligt. Äntligen har jag hittat något jag faktiskt är bra på! Detta kan jag, detta vill jag verkligen.. Sikta mot stjärnorna så kanske vi landar på månen!


Jag är så jäkla glad att jag fick chansen att träna för Lasse! Han är peppande, pushande, berömmande och får mig att tro på mig själv..

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Det händer inte mycket här

Allt är bara lojt och lugnt.. Har knappt ridit i veckan för det har varit riktigt skitväder. Red en liten sväng igår, ville ridit ut men hon får fullständig panik över att lämna gården själv så jag red på åkern istället. Och den dusten vill jag inte ta när jag är själv där uppe utan någon som kan ta hästen och hitta mig..

Har en runda som går bra så vi får väl hålla oss till den ett tag till och sen gå ut och promenera så att hon kan titta av sig på det värsta på andra hållet. För ut i skogen ska vi det är inget alternativ att inte rida ut! Men vi får se hur det går, kanske ska hålla mig till prommisar tills Enya är hemma och kan gå med. Velar lite! Får muta mamma att gå med en sväng med Whopsie så att jag kan rida kanske ;)



I morgon är det äntligen dags för Lasse-träning igen! Det står tydligen sitsträning på menyn och det blir på longerlina utan att få hålla i mig. Nyttigt värre! Ska berätta om katastrof-träningen med så får vi se om han har några inputs på hur jag kan hålla min rädsla i schack. Det har gått toppenbra med ridningen sen dess men det var ju ett stort kliv tillbaka. Vi är nere på basicnivå nu och jag vill inte riktigt gå på henne för att få min vilja igenom. Dock så är hon ju så gudasnäll att det inte är några problem, hon är en pärla som verkligen ställer upp.

Men just rida ut i skogen när jag är osäker är ju dömt att bli dumt!


Nu har hon antagligen gjort något med sin mun. Upptäckte igår att hon inte äter som vanligt, hon försöker bita i pelletsen med framtänderna =S Spiller mkt mat och spottar ut för att ta in i munnen igen. Så jag ringde och bokade en tid hos TandVeterinären så jag får kollat upp munnen på henne. Även om det kanske är nåt så simpelt som en lös tand så ger det lugn och ro i själen för mig =) Vår Tandvet Ylva Rubin är så himla duktig och förklarar noga varför hon gör vad hon gör och man får titta och känna. Dessutom provar hon ut bettet till hästen och man får en lapp med storlek och tips om hur man ska göra. Superbra =D

Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Jaha då var man tv-kändis..

Nja kanske inte.. Men jag blev iaf intervjuad av TV4 Halland idag!

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_halland?title=nu_har_dackfirmorna_i_halmstad_det_fullt_upp&videoid=1120596

Killen som skruvar däck i mössa är min söte lillebror!



Kommer ju få spendera hela dagen i morgon med att skriva autografer.. Minst! ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Tv4

Idag har Tv4 varit här och filmat, jag blev nerröstad och fick blir intervjuad av reportern. Så i morgon kl halv sju på morgonen är jag med på Lokala nyheterna i Halland!


Igår var jag i Slöinge och tränade med Skunken. Hon började dagen med att trycka in mig i väggen på transporten och slita sig och rusa runt på gårdsplanen. Åhh vilken bra början på dagen! Mamma fick fatt i henne och sen gick hon direkt på släpet, vicken ögontjänare! Måste testa om det går att slippa men icke, hon må vara envis men jag är faktiskt värre!

När vi kom fram fick hon en stunds "straffarbete" i longerlinan, springa av sig alla överskottsenergi. Sen tränade vi lite med presenningen vid hand innan jag gick ut för att sadla. Och kommer på att jag har glömt paden hemma! Som tur är så har man snälla klubbkompisar som lånar ut så att jag kunde rida ändå, tack Cilla!

Väl uppe på hästen så gick hon som en klocka, så himla mjuk och fin och lyhörd utan att stressa upp sig. Har kommit på ett par smågrejer som gör stor skillnad. Bland annat så ska jag rida med sporrarna på, dela på tyglarna och ta en i var hand så har jag lättare att ge eftergift. Snodde tygelfattningen från Sara som hade Sky på foder innan och det funkar så mycket bättre. Jag tror att jag blir lite stum när jag har så mkt tygel i handen, kunde länga ut tygeln flera dm nu och ändå ha henne mjuk och i form =D

Högergaloppen funkar riktigt bra nu! Vänster jobbar vi på med, ingen fördel när vi har samma "svaga" sida både Skunk och jag..

Nästa söndag är det ingen träning men å andra sidan så har jag en lektion för Lasse bokad på fredag istället =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Depp..

Jag anser att jag är en stark människa. Jag klarar mig bra själv, fixar det som behöver fixas själv. 

Skaka av det och så fortsätter man gå. Men jag vet inte vad det är med mig, är nästan aldrig glad längre. Är bara neutral liksom. Och så har jag en så kort stubin nu, jag blir tokarg på 1 sek och sen får jag dåligt samvete och börjar istället att gråta.

Den enda gången jag faktiskt är lycklig är när jag sitter på hästryggen! Då kan jag koppla bort mitt patetiska liv och bara hitta känslan. Jag kan faktiskt få den där fantastiska varelsen att göra precis som jag vill! Det är häftigt :) Borsta är ren och skär avslappning och att få stå och mysa med en mjuk mule i famnen är kärlek.

Jag glömmer en massa saker, tar åt mig skitmycket av småsaker. Och så blir jag så ledsen av att mina sk. vänner hela tiden prioriterar bort mig eller struntar i mig..

Jag blir ledsen när DU aldrig svarar i telefon eller ringer tillbaka till mig.
Jag blir ledsen när DU alltid ställer in med minimal varsel.
Jag blir ledsen när DU inte dyker upp när vi har bestämt att jag ska bjuda på kvällsmat så att jag får slänga all mat, utan att DU ens hör av dig.
Jag blir så ledsen när DU inte ens kan orka skicka ett sms om att du inte kommer hit, när jag ringer får jag en dålig ursäkt om att du var trött och sen får jag reda på att du har åkt till en annan vän.

JAG ÄR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ ATT ALLTID BLI SVIKEN AV ER! Ni ska föreställa mina vänner men det är bara en envägskommunikation. Om jag hade försvunnit så tror jag inte ens att ni hade saknat mig..

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Enya!



Idag var jag uppe och hälsade på min lilla snöflinga!

Hon har utvecklats massor sen jag var där sist, nu har hon en ganska stadig form i både skritt och trav även om hon inte riktigt orkar bära upp sig hela tiden. Galoppen är lite bättre men Tommy hade inte lagt fokus på det utan koncentrerat sig mer på sidförande skänkel. Galoppen kommer att vara huvudfokus under de närmsta två veckorna när Erik ska rida henne så det ska bli spännande att se henne nästa gång jag kommer upp =)

Fick hoppa upp och provrida henne idag, var stooooor skillnad mot sist jag satt på henne. Då var hon vinglig bebis som man mest åkte lite på och följde närmsta människa..

Mamma filmade lite, jag ser ut som en heffaklump men ni kan ju titta på den fina men smutsiga hästen ;) Inte lätt när man är härligt ny-rullad när man ska in och träna *haha*

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Uppfödare som inte sköter sig!

När jag hämtade posten idag hade jag fått ett brev från Whopsies uppfödare..

I  det brevet låg alla Whopsies pass-papper!!!
Hon har alltså inte skickat in ansökan som hon lovade när jag köpte W i FEBRUARI!!! Så himla dåligt! Här har jag gått och väntat på passet flera månader och så är det inte ens inskickat!

Något irriterad är jag nu..

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Toppen-träning och bakslag..

I fredags var det dags för Lasse-träning nummer 2!

Mamma följde med och var snäll och filmade nästan hela lektionen. Så himla nyttigt att se sig själv! Denna lektionen jobbade vi i stort sett bara med min sits och inverkan, jag sitter snyggt och bra men har så himla svårt att slappna av och komma ner i sadeln. Fick göra lite liknande övningar som förra gången och fick beröm för att det var så stor skillnad på min ridning, jag har mkt mer förtroende för Skunky nu. Fick göra igångsättningar och avsaktningar bara för sitsen och det var en wow-upplevelse att se exakt hur små signaler hon går på =) Galoppfattning bara jag tänkte galopp och vi fick till sånna där riktigt lugna, mjuka fattningar. Dock så var Lasse på mig om att jag måste släppa ut henne, lita på henne och låta henne gå. Svårt!

Nästa gång ska vi ha sitsträning på longerlinan så att jag ska kunna slappna av utan att kunna tjuvhålla i henne. Tror det verkligen behövs för mig, jag vet ju vad jag ska göra men det funkar inte!



Sen i söndags åkte vi till Slöinge för att träna...

Disaster är väl det enda ordet jag kan hitta för att beskriva. När jag kom dit var Skunkys förra ägare med vänner där och tränade. Nemas problemas tänkte jag, de har ju sett mig förr så det är inget att vara nervös för. Dock så var hela gänget klara när jag kom och alla hästar gick ur ridhuset så att Skunky blev själv kvar. Hon blev lite orolig men inte så att jag tyckte det var någon fara. Folket kom upp och satte sig på läktaren för att se mig rida och jag fick en hel del tips.. Allt bara knöt sig för mig, jag blev så spänd och hästen blev ännu mer spänd.

Ond cirkel och det höll på att bli pannkaka av alltihop! Jag kände hur min gamla rädsla kom smygandes i kroppen men innan något hann bli värre kom Annika ner och tog med sig mig och Skunky bort i andra delen av ridhuset. Bort från folket som tittade och sen gick vi där, bara gick och gick och gick. Jag försökte andas bort paniken ur kroppen och lugna ner mig lite.

När jag hade skrittat mig lite lugn, folket hade åkt och en tjej till hade kommit in med sin häst kunde jag äntligen lugna ner nerverna och börja rida, strunta i alla tips och råd och bara gå på min känsla. Blev ett ganska bra avslut ändå, dock utan galopp för dit sträckte sig inte tuffheten. Sen red Jan en stund och kände på henne!

Tjejen som kom in i ridhuset var Skunkys gamla fodervärd, kul att få ett ansikte på namnet =) Var en skittrevlig tjej som heter Sara! Hon kom fram coh frågade om hon fick hälsa på Skunk - Såklart fick hon det! Det slutade iaf med att hon frågade om jag ville provrida hennes appaloosa och hon fick rida Skunky. Var rätt coolt att rida en häst som är Skunk's raka motsats, Goofy är åt det latare hållet men väldigt lydig. Otroligt bekväm jog, han ri´ktigt vilar på varje steg. Kände mig direkt trygg på hans rygg! Han skickade ut sånna vibbar ;)

Dock så gillar jag nog Skunk bättre ändå, hon är piggelin men har verkligen ett hjärta av guld! Och det här lilla baksteget ska vi ta oss igenom, jag var riktigt nere över att ha backat så mkt i mitt självförtroende. Men som tur är så har man underbara vänner som puttar tillbaka en på rätt väg. Tack för att ni finns <3



Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()