Semester

Idag är det andra dagen på semestern, började med en långhelg innan och det tackar man ju verkligen inte nej till!

I söndags lånade jag Malaxis och tänkte rida ut en runda. Tant var überpigg och gick och letade spöken så jag fick göra om min plan om vart vi skulle rida och istället fick hon ett rejält pass i klätterbacken. Inte kul att sitta på en 168cm hög krutdurk som bara går och letar saker att explodera för, istället fick hon ta i med alla hovar och skritta energiskt uppför monsterbacken. Den är både lång, brant och suger ordentligt i benen och ger massor av fina muskler i både rygg och rumpa. Nyttigt för en häst som har problem med ryggen!

Red i min nya sadel och den låg faktiskt riktigt bra även på Malaxis, dock så blev hon väldigt hög när man kom såpass långt upp över henne =P Haha! När vi kom hem från klätterrundan så fick hon jobba lite lösgörande uppe på ängen och flytta rumpa och framdel var för sig. SVÅRT tyckte tant och man kunde nästan se hur kugghjulen snurrade i skallen ;) Känns som att det är ganska vanligt förekommande bland ridhästar? Malaxis är ganska högt utbildad inom dressyren men har likväl svårt att bara göra en sak? Ex. BARA flytta rumpan eller nnu svårare att bara flytta framdelen. Utan att gå framåt eller bakåt samtidigt. Man har nog ofta lite bråttom och de ska kunna så mycket så fort.

Där gillar jag grundträningen inom westernridningen mycket mer, basic, basic, basic som man sen omsätter när man sitter upp på sin häst innan man börjar plocka ihop delarna till hela rörelser. Att inse det när jag red igår gjorde mig ännu mer taggad att träna mer markträning med Enya. Måste vara enklare för henne att lära sig på det viset?

Men å andra sidan så är Enya riden under 10ggr och vi har redan börjat med att flytta på framdel och rumpa var för sig. Inget svårt enligt henne för hon känner igen signalerna. Kan knappt bärga mig tills hon är ordentligt inriden och vi kan börja träna!!

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Hundträning och framsteg

Storebror har anmält sig och Kurt till ett jaktprov i september. Spännande värre! Ännu mer spännande blir det av att brorsan inte har tränat ett skit med sin hund sen han gick valpkursen när Kutte var liten ;P Jag har tränat med Kutte till och från och då bara tränat enligt "min" metod, mjukt med positiv förstärkning och mkt psykologi. 
Han kan alla basic-grejer som ex. omvänt lockande, spontankontakt och nosduttar. Han följer fint när man backar och vi har börjat med ingångar och lite fotgående.

Henke däremot är helt grönis på allt vad lydnadsträning heter, den träningen han har gjort förutom valpskolan sträcker sig till att inte låta sin gamla tyskterrier hoppa ut ur bilen utan lov ungefär. (Näe det var kanske hårddraget men han har inte tränat nån lydnad i benämningen tävlingslydnad)

Utgångsläget är alltså följande:

1st grön husse som är skolad enligt "gamla" skolan med koppelryck och nej och fyande.
1st glad Wachtel som är otroligt störningskänslig och lätt tappar koncentrationen, dock med bra leklust och lättbelönad.


Hittils har vi haft 4 sejourer:

Första gången tränade vi bara spontankontakt och valpinkallningar. Henke med kutte framför sig och jag klickade när han sökte kontakt, Henke gav godis och lekte efter order *haha* Valpinkallning med rooooligt husse som belöning. Vid oönskat beteende pausades eller satte vi in Kutte i bilen.

Andra gången gjorde vi samma sak med lite högre krav, längre ögonkontakt innan klick och ingen synlig retning på inkallningen. Här förvånade Henke mig ett par ggr med att belöna före jag hann klicka!! Heja Henke! Visade hur man gör nosdutt-övningen och gjorde en apporteringsövning som gick ut på följande: Valpinkallning, jag som håller hunden kastar en dummy mellan mig och husse, Henke kallar in och kommenderar apport när hunden griper och kallar sen in igen. Funkade toppen! Har haft en hel dle problem med att han stannar 2m från en och leker själv med dummy/fågel.

Tredje gången på nytt ställe. Retning i form av sjö=vatten samt Midas, bästa kompisen. Tränade samma övningar som sist men med låga krav och vi gjorde det enkelt för honom att lyckas! Tränade några vattenskick och på slutet fick han bada som belöning för kontakt! Apport av dummy i sjön med =)





Nästa sak på programmet är träning enligt Premacks princip! Tror detta kommer funka toppenbra, han måste "be om lov" och man kan belöna med många saker. Går att överföra på massa saker, dummy, fågel, matte, Midas, goda lukter mm..

Läs mer om Premacks princip: http://www.asashundar.se/articles.php?cat_id=9

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Fixar

Nu var det ett par dagar sen det regnade och mina gräsmatta har sakta men säkert åter igen blivit gräsmatta och inte träsk =S Så idag slutade jag tidigt på jobbet och passade på att klippa gräset igen! Jag verkligen avskyr att klippa gräset, eller iaf på denna gräsmattan. Den är full av mossa, är jätteblöt alltid och så lutar den åt alla håll och kanter. Gräsklipparen är från 1800-frösihjäl men funkar och det är ju snällt att jag får låna den av Jan-banan men knivarna är asslöa och den driver nästan ingenting av sig själv!

Slet iaf med den den stunden det tar att klippa och sen kom jag fram till att jag får nog ha en trädgårdsdag, björnbärsbuskarna behöver tuktas för de håller på att invadera staketet igen och det behövs rensas ogräs i landet så att jordgubbarna får lite luft. Får köpa mig ett par nya handskar och ta tag i detta! Det är ju ganska roligt när det blir fint =)


Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Underlig helg..

Denna helgen har varit minst sagt mysko..

Dock så har en hel del luft rensats, det hade behövts rensas lite till. Är så trött på att min omgivning använder mig som dörrmatta eller nödreserv-vän. Och igår tog det stopp och rann över och jag fick ur mig mina tankar. Jag tror inte ens de som gör det vet om det för jag bara håller tyst och tar det..


Jag inser mer och mer att ensam är stark *haha*
Igår passade jag på att ta en lång promenad med mina vackrafina som fick busa, springa och bada i sjön. Oj så glad man kan vara över lite vatten! När vi kom hem igen somnade alla 3 sött och vaknade inte förrens Jessica kom och vi skulle ut till hästarna. Enyas näsa har läkt nu och pälsen är på väg tillbaka igen! No more Rudolf ;)

Whoppan har nog någon trotsperiod, hon har mkt hyss för sig.. Hon behöver nog lite hjärngympa så jag ska försöka komma igång med hennes klickerträning. Men vad ska man börja med?

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Enya som bebis

Har fått mail från Enyas uppfödare med lite bilder;


Här är hon väldigt fuxig!
Enya till höger


Lite mindre fuxig och mer grå


Inge fuxig utan bara mörkgrå! Enyisen längst till vänster, mamma i mitten och storasyster.



Pappa Hiawatha


Blev en släktkavalkad nu men jag tyckte det var så kul att få se henne som bebis!

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Varning för gnäll!

Nu kommer jag gnälla.. Så ni som inte vill höra kan hoppa över att läsa ;)


Vi hade hälsokoll på jobbet i förra veckan, har en toppenbra doktor som kommer hit och jag är även listad på samma vårdcentral där han jobbar. Vi har pratat om mina skruttiga händer till och från sen jag krockade för det var då värken blev mer påträngade. Vi har tagit flera prover men inga prov visar på reumatism som tur är!

Nu hade han en teori om att det är fibromyalgi ihop med min överrörlighet som har blivit igångsatt av whiplashen istället. Dock så valde jag att vänta med en "riktig" utredning tills jag får rpoblem med att jobba. Så som läget är nu med sjukskrivningar osv. så känns det bättre att inte ha det i bagaget sen när jag verkligen behöver sjukskrivas. Känns faktiskt bra att få veta vad det är även om det inte kommer göra mindre ont av det. Det enda jag kan göra är att undvika de saker som gör ont, ex lyfta tunga saker, hård träning osv. Tråkigt eftersom jag förr i tiden älskade att träna! På senare år så har jag ju slutat med det iom att jag får så ont dagen efter.

Däremot så får jag inte ont av ridningen!! Och det är jag väldigt glad för, det är snarare tvärtom faktiskt. När jag & Nina var på Jultorp oroade jag mig innan över om jag skulle få ont iom att det var så mkt ridning varje dag. Men förutom att jag hade jäkligt ont i häcken av den hårda sadeln så har jag inte haft mindre ont på flera år! Hela kroppen var mjuk och rörlig, jag satt enkelt upp utan pall vilket i vanliga fall är en omöjlighet. Jag red 4h/dag och det kändes så jäkla bra!

Vintern är värsta tiden för mig, kylan gör att jag blir stelare i lederna och får mer ont. Lägg sen till mockning, bära vatten för att vattnet har frusit, bära hö ut i hagen, skotta snö osv. så blir det ganska mkt belastning på händer och axlar. Som tur är har jag ju haft sällskap i stallet i vinter av Jessica. Underbart snälla Jessica som mockar varje dag, bär in vatten så att jag bara behöver fixa kraftfoder och hö. Sen tog vi hö på rundbal iår och det gör ju det hela mkt mer lätthanterligt för mig, då packar jag bara höpåsar till Jan istället för att behöva lyfta 15kg småbalshö. Tror inte jag hade klarat denna vintern utan Jessicas hjälp! Hon har fixat allt själv de dagar jag bara har legat i soffan och velat dö för att varje steg känns som att nån sticker en kniv i foten, varje sak man lyfter som bara glider ur händerna på mig eller när man inte kan sova för att huden känns som om den vore brännskadad. Det är då jag är glad över att ha  Jessica till vän!

Ibland när det känns sådär kasst får jag så sjukt dåligt samvete över Enya, jag köpte henne för att jag blev så otroligt förälskad när jag såg henne. Och jag blir mer och mer kär i henne för varje dag! Det är som om jag äntligen har hittat "min" häst igen, hon och jag har samma band som jag och Pärla hade. Enya behöver mig, hon är inte självständig som Windy och Fröken var utan hon faktiskt behöver mig, hon har sin trygghet hos mig och litar på att jag fixar till det när det blir trubbel Jag vet att hon är min perfekta häst men hur egoistisk ska jag vara? En unghäst som kanske inte kan få arbeta ordentligt bara för att jag har ont? En häst som verkligen älskar att jobba och vara till lags som kanske får stå en vecka i rad för att jag har ett skov.. Hon kanske hade haft det bättre hos någon som kan ta tillvara på hennes kapacitet?

Jag VILL ju kunna rida 6 dagar i veckan, jag vill orka vara på clinic hela dagen och rida, jag vill kunna rida 5mil på en distanstäling utan att kräkas av smärta. Men jag vet ju inte hur jag mår när hon är inriden och ska börja jobba! Jag vill ju prova på cutting, ranchtrail och rida en 3 dagar lång ritt ihop med Anna som vi gjorde med Fröken och Casskad. Jag kanske borde ha en gammal häst som inte ska jobba så mkt så att den inte "lider" av att jag inte kan rida?

Snälla ni som läser, är jag för ego om jag behåller min häst fast det inte är det bästa för henne?

Permalink Allmänt Kommentarer (7) Trackbacks ()

Kritik Whopsie

Och här kommer Whopsies kritik;

Typ: Högställd, välutvecklad = 8p
HHB: Uttrycksfullt huvud, rakt låg ansatt hals, liggande bog, kort rygg, välformat kors = 7p
Extremiter och rörelsernas korrekthet: Hastrång övrigt rätt = 8p
Skritt: Ren, energisk, något oelastisk = 7p
Trav: Ren kort, oelastisk =6p

Är väl inte heeelt nöjd med hennes poäng, vi kan allt plocka mer på gångarterna. Hon blev spänd och trippig men bjöd på bättre när vi var inne andra gången! Tror mycket ligger i att hon inte har någon styrka, hon var ju ändå nästan utmärglad för bara ett par månader sen. Näe det blir till att anmäla henne till någon mer utställning och bara låta tiden ha sin gång =)






Busig ponny som helst bara ville skutta =)




Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Kritik Enya

Och här kommer kritiken;


Enya

Typ: Välutvecklad, lågställd =7p
HHB: Långt uttrycksfullt huvud, välformad hals, brant bog, markerad manke, lång rygg, sluttande kors = 8p
Extremiter och rörelsernas korrekthet: Obetydligt tåtrång vf övrigt rättställd = 8p
Skritt: Energisk, kort = 7p
Trav: Energisk, kort = 7p


Rättvisa poäng tycker jag, hon är ju inte av hbl modell och det var enligt den modellen han dömde. Är nöjd =)







Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Utställning

I fredags var det dags för dusch och tvätt av båda flickorna för på lördagen var det dags för utställningspremiär!

Enya var som vanligt mindre imponerad av att bli duschad, det går bättre inne i stallet men jag står helst ute och slipper få hela stallet översvämmat. Så hon blev uppbunden vid bommen och Jessica stod och klappade och pratade under tiden jag spolade av henne. Sen hjälptes vi åt att schamponera och när det var dags att spola igen höll Jessica i henne. Andra spolningen slet Enya sig loss, hon är iskall och bara backar tills det tar emot och sen rycker hon till och vips går grimaskaftet av! Sen står hon kvar där helt nöjd över sitt upptåg *grr* Jaja hon slapp iaf inte undan utan blev bunden igen och sen spolade jag av resten av schampot.

Whopsie var det inga större problem med att duscha, lite äckligt när jag spolade henne på halsen bara :) Henne kunde jag inte binda fast för hon sprang bara under bommen och smet undan så Jessica var snäll och höll fast henne istället. Sen fick båda tjejerna man och svans pälsglansade och Enya blev flätad och fick på sin tailbag. Täcke på och så sova för natten!


Lastade båda på lördagen, Enyisen var duktig och lastade sig själv! Härligt när träningen syns så fort, hon bara knatar på och jag kan stanna kvar och stänga bakom henne. Sen backade jag in Whopsie i andra spiltan så att hon fick åka baklänges. Stängde och sen var vi på väg! Vid detta laget var jag sjukt nervös och satt och åt frukost när Jan var chaffis. Whoppan var lite orolig i början och gillade inte att vara bunden,måste tänka på att träna detta hemma!

Kom fram, parkerade och lastade av båda tjejerna, Enya var lite orolig i början men Whopsie var helt cool. Hon tyckte att det var lattjolajbans att vara på nytt ställe! Jag gick för att anmäla oss och när jag kom tillbaka hade även Enya coolat ner och stod och betade! Riktig lyx hade jag med med varsin hästskötare till båda hästarna så jag kunde gå och finputsa och borsta dem i lugn och ro. =)


Hela mina fina flock <3

Enya skulle visas först så hon fick bli lite longerad innan för att värma upp, sen provade vi att skritta och trava lite innan vi skulle in. Väl inne uppförde hon sig jättebra men hade lite svårt att stå still när jag ställde upp för domaren första gången. Sen var det Whoppans tur, hon ställer ju upp sig som en rutinerad showhäst och står blickstilla och bara ler mot den beundrande publiken ;) Sen blev hon lite busig när vi skulle skritta och trava. Men vad tusan! Hon var ju aldrig ledd innan hon flyttade till mig och jag la väl inte nån vidare energi på det i början så det gick över förväntan :)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Eskil - Oturskatten

I tisdags förra veckan fick jag åka in till djusjukhuset med min ena katt, han hade fått urinsten och helt stopp i "systemet" så han blev inlagd och akut opererad. Sen har han legat inne sen dess utan att bli speciellt mkt bättre. Men igår hade han äntligen börjat kissa själv så då fick jag åka upp och hämta honom! Efter 6 dagar med bara en katt kändes det jätteskönt att få hem honom :) Nu ska han få medicin i en vecka och äta specialfoder så ska vi kanske lyckas att hålla stenarna borta!

Jag försäkrade båda min katter för 3v sen, det är 30 dagars karens innan försäkringen börjar gälla och självklart fick vi åka in innan karensen hade gått ut. Så det var bara att snällt betala allt själv, 10 500.- kostar det att ha en katt på sjukan i en vecka.

Det är halva Enyas utbildning!!! Hur ska jag lyckas få ihop pengarna tills hon ska åka i oktober? Så typiskt att allt sånthär alltid ska hända mig!!!

Men det viktigaste är att Eskil-katt lever och mår bra såklart!

Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()