Hundträning och framsteg

Storebror har anmält sig och Kurt till ett jaktprov i september. Spännande värre! Ännu mer spännande blir det av att brorsan inte har tränat ett skit med sin hund sen han gick valpkursen när Kutte var liten ;P Jag har tränat med Kutte till och från och då bara tränat enligt "min" metod, mjukt med positiv förstärkning och mkt psykologi. 
Han kan alla basic-grejer som ex. omvänt lockande, spontankontakt och nosduttar. Han följer fint när man backar och vi har börjat med ingångar och lite fotgående.

Henke däremot är helt grönis på allt vad lydnadsträning heter, den träningen han har gjort förutom valpskolan sträcker sig till att inte låta sin gamla tyskterrier hoppa ut ur bilen utan lov ungefär. (Näe det var kanske hårddraget men han har inte tränat nån lydnad i benämningen tävlingslydnad)

Utgångsläget är alltså följande:

1st grön husse som är skolad enligt "gamla" skolan med koppelryck och nej och fyande.
1st glad Wachtel som är otroligt störningskänslig och lätt tappar koncentrationen, dock med bra leklust och lättbelönad.


Hittils har vi haft 4 sejourer:

Första gången tränade vi bara spontankontakt och valpinkallningar. Henke med kutte framför sig och jag klickade när han sökte kontakt, Henke gav godis och lekte efter order *haha* Valpinkallning med rooooligt husse som belöning. Vid oönskat beteende pausades eller satte vi in Kutte i bilen.

Andra gången gjorde vi samma sak med lite högre krav, längre ögonkontakt innan klick och ingen synlig retning på inkallningen. Här förvånade Henke mig ett par ggr med att belöna före jag hann klicka!! Heja Henke! Visade hur man gör nosdutt-övningen och gjorde en apporteringsövning som gick ut på följande: Valpinkallning, jag som håller hunden kastar en dummy mellan mig och husse, Henke kallar in och kommenderar apport när hunden griper och kallar sen in igen. Funkade toppen! Har haft en hel dle problem med att han stannar 2m från en och leker själv med dummy/fågel.

Tredje gången på nytt ställe. Retning i form av sjö=vatten samt Midas, bästa kompisen. Tränade samma övningar som sist men med låga krav och vi gjorde det enkelt för honom att lyckas! Tränade några vattenskick och på slutet fick han bada som belöning för kontakt! Apport av dummy i sjön med =)





Nästa sak på programmet är träning enligt Premacks princip! Tror detta kommer funka toppenbra, han måste "be om lov" och man kan belöna med många saker. Går att överföra på massa saker, dummy, fågel, matte, Midas, goda lukter mm..

Läs mer om Premacks princip: http://www.asashundar.se/articles.php?cat_id=9

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Kommentarer

Postat av: Pumibrorsorna

Heja dig. Duktig husse som lyssnar och duktigt Kutte. Gröna av avund är vi, sån plan vill vi att matte också har.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback