Tråkigt besked.

Fick idag besked om att en gammal vän har gått bort efter en tids sjukdom..
Vi tappade kontakten ett tag efter han var tvungen att ta bort sin häst men bara för ett litet tag sen korsades våra vägar igen. Han var uppe och hälsade på mina hästar och tog med Enya ut på promenad.



Kom att tänka på alla timmar vi har spenderat till häst i skogen ihop,
alla gånger vi har haft galopprace uppe i Bröda,
alla gånger du var snäll och tog med mitt 7-åriga jag på b-ponny ut i skogen på långa rundor och du hade alltid en ängels tålamod!
När vi hade galopptävlingar och du lät mig och Maria vinna varje gång bara för att jag blev så glad över att min ponny var snabbare än stora Scarlet ;)
Eller när vi red på upptäcksfärder och hittade nya vägar, red vilse och kom hem flera timmar senare än planerat.

Hur jäkla kul vi hade sen när jag blev äldre, alla sätt vi hittade på att jäklas med varandra under våra ridturer. Minns så väl hur man väntade på tillfället när du inte riktigt hade full uppmärksamhet och jag satt bakom på Windy och satte hälarna i henne så hon sköt iväg. Där satt du på långa tyglar helt oförberedd när Scarlet drog iväg efter men bara skrattade åt det hela.
 


Du ska ju inte vara borta.. Du ska ju sitta där på en taktande, frustande häst på vägen framför mig!! Du ska vara den glada, tysta, tålmodiga människan som jag minns dig..

Otroligt sorgligt och det känns helt ofattbart, det var alldeles för tidigt för att han skulle försvinna. Efter att ha kämpat mot sin sjukdom länge vann den tillsist. Hoppas du får frid där du är, du kommer att vara otroligt saknad av oss som är kvar här nere!

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Ananaspaj

Pajdeg:

150g smör
3dl mjöl
1dl socker
1 tsk bakpulver


Fyllning:

2 ägg
1tsk vaniljsocker
2dl creme fraiche 34%
1,4dl socker
200g krossad avrunnen ananas


Smält smöret, rör ihop degen och tryck ut i pajformen.
Blanda ihop fyllningen och häll i formen. Grädda i 170grader i ca 30 min. Fyllningen ska vara ganska fast när du tar ut pajen!

Servera med vispad grädde eller glass!

Permalink Recept Kommentarer (0) Trackbacks ()

Guacamole

Här kommer ett nytt recept, supergott att dippa nachos i eller ha till tacos eller en laxwrap t.ex.!



Du behöver:

2 mjuka avocados
2dl creme fraiche 15%
½ lime
ca. 1tsk cayenne peppar
1-2 klyftor vitlök


Gör såhär:

-Dela och gröp ur avocadosarna i en skål, mosa med gaffel tills det är lagom ihopgojsat. Jag gillar när det är lite konsistens kvar men vill man ha guacamolen helt slät går det bra att köra med mixerstav!
-Pressa i vitlöken och krydda med cayennepeppar efter smak och tycke, pressa över saften från limen.
-I med creme fraiche och rör runt tills allt har blandat sig.

Låt dippen dra i kylen en stund innan servering, har du haft tillräckligt med lime i så blir den inte brun och ful ;)

MUMS!!

Permalink Recept Kommentarer (0) Trackbacks ()

Hundträning...

Jag är inte alls längre någon aktiv hundägare. Med aktiv menar jag som jag var förr, var på brukshundklubben och tränade, gick kurser mm.

Jag tittar i stort sett aldrig på "hundträningsprogram" för jag tycker det visas en massa skit rent ut sagt som folk sen försöker efterlikna hemma viket allt som oftast resulterar i att hunden mår dåligt. En hund har en intelligensnivå som ett 5-årigt barn! Och inte f-n hade du satt ett elhalsband på ditt barn? Varför ska det då vara okej att göra det på en hund? Nu är ju som tur är elhalsbanden inte tillåtna här i Sverige men man kan väl överföra det på andra grejer, ex: sätta kedjestrypet uppe bakom öronen!

En annan sak som har gjort att jag inte längre tränar på brukshundklubben är att min hund mår rent ut sagt skitdåligt av alla människor som utövar psykisk misshandel på sina hundar, det skriks och vrålas, trycks ner i marken. Det korrigeras inte utan det bestraffas. En hund förstår inte varöfr du är arg på den 10min efter det oönskade beteendet..

Jag kan säkert anses vara en mjukis-tränare men då får det vara så! Jag tränar mina hundar med kärlek och respekt och på samma sätt som jag kommer att uppfostra mina blivande barn. Till viss träning använder jag klickern för att få till en bra timing, ibland använder jag godis som belöning, andra gånger leksak men oftast belönar jag med mig själv! Mina hundar tycker att jag är det bästa som finns och speciellt Ella kan slå knut på sig själv bara för att göra mig glad, de vågar bjuda på beteenden och "göra fel" för de vet att det enda som kommer att hända är att belöningen uteblir. För ett fel inom momentträning finns inte hos mig, det blev bara inte så som jag hade tänkt mig och då får jag ju rannsaka mig själv om varför det inte blev rätt. Gick jag för fort fram? Hade jag för svår störning osv..

I min vardagslydnad använder jag nej och ett nej för mina hundar betyder "avbryt genast vad du håller på med och kom hit" och det sitter bergsäkert "trots" att det är inlärt positivt! Dessutom skvallrar mina hundar och många nej-situationer uppkommer inte ex. vid hundmöten så vänder alla tre och kommer i full fart mot mig så fort de får syn på den andra hunden. Samma princip med vilt..


Anledningen till det här blogginlägget är egentligen att jag för en gångs skull tittade på ett hundtränar program på tv och jag blev så positivt förvånad! Ett program utan koppelryck, skrik och ojusta metoder. Istället valde man här att lära hunden alternativa beteenden och gav hunden en chans att välja rätt istället för att koppelkorrigera. Vid maten tiggde hundarna vid bordet, där valde tränaren att lära hundarna att "matte & husse äter, det betyder att vi ska ligga i våra korgar så får vi leka när de är klara"

Dessutom uttalar hon sig om elhalsband här i detta youtube-klippet..
http://youtu.be/WA45uB2cTjY


Kul med ett program som jag faktiskt kände mig nöjd över, träningen fungerade för både hund och ägare och dessutom på ett schysst och trevligt sätt! Go Victoria Stilwell =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()