Tvätt!

Nu är det äntligen vår på riktigt, snödropparna har kommit upp och krokusarna är på god väg! =D

Hästarna går allihop i samma hage, även Linda & Whopsie! Och det funkar bra, Enya & Malaxis vaktar henne lite och Linda får inte gå för nära för då jagar de bort henne. Men allt som allt så funkar det bra! Känns så himla skönt =)

Idag blev det tvätt av Enyas svans, bäst att börja i tid så är den kanske kanske vit till utställningen 5 juni =S Så nu är den schamponerad, flätad och har fått på en svanspåse som skydd. Sydde ihop en i bävernylon innan som man bara knyter i själva flätan, väldigt smidigt! Sen håller ju bävernylonen bort lite fukt med så jag hoppas den håller sig fräsch..

Flätade in hennes man med så att den kanske kan börja ligga på samma sida, den är ganska ostyrig =P Och tjock har den också blivit, sist jag flätade den var i höstas och då var det pluttpluttiga flätor och nu var de riktigt tjocka! Hennes tagel växer som ogräs och det är jag tacksam för! Vill ha låååång tjock och fin man och likadan svans!

Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Bästa dagen!

Hade den bästa dagen på länge igår! Ledig, solen sken och alla var på gott humör!

Hann få hagen klar, fixat i stallet och tagit in hästarna innan hovslagaren kom. Sen väntade jag och väntade. Passade på att borsta bort Enyas lerinpackning och borsta av benen på de andra. Sen ringde han och sa att han blev sen och var på väg iaf!

Började med Linda som skötte sig klanderfritt som vanligt, Malaxis behövdes inte tas nåt på och sen var det Enya! Hon skötte sig jättebra, skuttade bara lite på ena bakhoven annars stod hon snällt stilla =) Johan tyckte att hennes hovar var riktiga skolboksexemplar, hon sliter helt jämnt och de växer jämnt och bra. Kul att höra! Hovarna börjar bli ritkigt runda och fina nu efter att han har verkar henne 3 ggr. Han är så otroligt duktig! Enya växer nu så hon går och slår sig lite på kotorna bak så då tar han lite mer på insidan och balanserar om henne så att hon inte slår sig. Sen var det Whopsies tur, Johan kryper på knä och får ha en hand till att hålla hoven och en till att verka med. Ser skitkul ut! Ska fota nästa gång =P Whops skötte sig också bra, hon försökte hoppa iväg lite men väger man 75kg mot Johans 85kg så har man inte så stor chans. Så hon gav sig och stod jätteduktigt! Hon är inte verkad många gånger och finner sig ändå i det =)

Efter Johan var klar släppte jag ut Malaxis och Linda i skogshagen och Enya och Whopsie fick gå ut i sommarhagen. Och fy så glada de blev!! De galopperade runt i nästan 1h och bockade och busade. Blev nästan lite tårögd av att se den så glada!

Fler bilder ligger på min pixbox; http://bismark.pixbox.se men här är ett smakprov iaf!






Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Semester

Jag har faktiskt unnat mig själv två dagars semester denna veckan, kände att jag höll på att ta slut på mig själv och jag hade svårt för att vara trevlig mot kunderna. Då är det perfekt att ta ledigt 2 dagar intill helgen så får man långhelg =)

Så idag tog jag sovmorgon till 10, gick en kortis med hundarna och nu har jag ätit lite lunch. Ska gå ut och fortsätta att laga på sommarhagen som har blivit lite förstörd av snöplogning, tjällossning och Enya. Igår hann jag gå över det mesta, det är ett par stolpar som behöver en smäll av släggan för de har krupit upp lite. Sen så ska hela staketet bytas upp mot gården för där drog Enya av och knäckte en massa stolpar när hon rymde så där står snabbstolpar nu och tråden är lappad. Men det får nog blir ett senare projekt för just nu vill jag bara ha den såpass klar att jag kan släppa ut Enya & Whopsie där i eftermiddag.

Hovslagaren kommer vid två och ska verka, vi är som nåt "naturbarns-stall" här uppe nu *haha* Alla hästar går barfota, oftast otäckade och har nästan fri tillgång på hö och stoooora hagar. (Eller inte Enya och Whops just nu men snart så!) Men näe jag är varken barfota- eller täckestaliban, de får gå utan när det funkar. Behöver Enya skos sen när hon ska börja ridas mer så får hon såklart skor och ang täcken så fick jag ju en del vassa kommentarer om att jag var dum i huvudet som täckade en tvååring i höstas. Det h*n inte brydde sig om var att de andra två gick utan täcken! Enya blev dyblöt och frös alltså fick hon på sig sitt täcke, och att jag hellre lägger lite mer pengar och köper ett bra täcke är väl ändå mitt val? Nu går hon naken men regnar det så blir hon täckad..


Enya har börjat uppföra sig riktigt bra med hovis nu, Johan är så lugn och tålmodig med henne. Ger henne pauser och kelar lite så det tog inte många gånger innan hon började lite på honom! Han är en klippa =) Första gången hos hovis för Whopsie sen hon flyttade hit, dock inte första gången hon träffar Johan! Han har verkat henne när hon var fölis uppe hos tjejen som äger W's mamma. Det är lite komiskt, jag åker till Laholm för att köpa W och så visar det sig att hon är född i Fröböke bara ett par km härifrån. Och där bor hennes mamma kvar! Världen är bra liten ibland =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Kamera i trailern?

Jag vill ju ha en kamera i släpet men vet inte vad jag ska välja?!

Det bästa och smidigaste vore ju en Horsecam men de är så dyra (4500.-) och jag är fattig ensamstående hästägare =S Så den går tyvärr bort! Har lånat Annas kamera, en trådlös Albecom med IR, och provat med. Den funkar okay men håller bara i 3h och det räcker ju oftast. Det dumma är att den störs ut så fort det kommer en lastbil men den funkar ganska bra! Kostar 2900.- ca men det känns inte värt det priset..

Så började jag kolla på trådlösa backkameror, typ sånna man har på lastbilar och husbilar. Tycker allt att de borde funka! Där har man ju dessutom strömförsörjning och slipper batteri!

Har två förslag som jag funderar på;


Från Swedol, kostar 1750.- men där har jobbet lite rabatt så då kanske den blir billigare =) Har en räckvidd på 20m och det borde ju räcka mellan bil och släp ;)

Och så en nästan likadan från Jula för 1495.- dock så är den märkeslös och det gör det kanske värt att lägga de där kronorna mellan för LTC:n som man vet är bra?!

Ahh jag blir så velig, hjälp mig!! =)

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Och så var det måndag igen!

Helgerna går så fort! Tiden bara rinner iväg och jag tycker inte jag får nåt gjort..

Denna helgen har Johan jobbat natt precis som hela veckan innan. Så vi hinner inte träffas sådär jättemycket, när jag kommer hem och har fixat stallet är det dags för honom att åka till jobbet. Och nu i helgen så sov han ju halva dagen och kom hem klockan 6 på morgonen! Men jag har passat på att hämta eget hö till Whopsie som förhoppningsvis har lite mer protein i sig än vårt. Dock så var det inte riktigt lika bra som Håkan hö brukar vara, blev lite besviken för hans brukar vara riktigt dunderhö! Men det är förhoppningsvis väldigt mkt bättre proteinvärde än i rundbalshöet.

Passade på att lastträna flickorna när jag kom hem och ändå hade släpet kopplat. Började med den som har det jobbigast, Enya! Hon är väldigt stressad av hela grejen så jag jobbar mycket med att hon hela tiden ska vara i rätt stämning dvs lugn och trygg och känna att det är okay innan vi tar nästa steg. Så vi börjar alltid med att bara gå upp med framhovarna på lämmen sen står vi där och kliar och klappar tills hon är lugn innan jag ber henne ta ett steg till och gör samma sak. Dessa stegen går fortare för varje gång och det känns skönt! Hon litar väldigt mycket på mig och hade gått in direkt om jag hade bett henne men jag vill att hon ska vara trygg =) Så vi tar det i små steg så att hon tillsist "tröttnar" och knatar in direkt. Men jag kunde skicka in henne från båda sidor idag och hon gick rakt på då så jag är jättenöjd! Inte jättestressad inne i släpet de sista gångerna heller, första gången hon var inne stod hon bara och skakade =S

Whopsie är ju världens coolaste lilla häst! Det är verkligen inget som bekymrar henne =) Hon fick sin första träning idag, groundwork och lastträning då. Men hon går ju på som en gammal tävlingshäst så det är inte mycket att träna på. Ska lära henne att lasta sig själv bara! Tränade iaf lite att flytta sig för tryck, backa och lite med plastpåse på sticken. Hon bryr sig inte om nånting! Hoppas hon är lika cool när jag ska börja köra in sen så kommer hon bli en underbar körhäst =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Stressveckan äntligen över!

Denna veckan har varit fullt upp, har knappt hunnit vara hemma alls =/ Jag gillar inte det, man rubbas ur sina rutiner. Har varit på fotokurs och så började min nya hundkurs. Ska bli så himla kul! Ser verkligen fram mot denna kursen, dessutom är det ju en bra sak till. Alla tränar med mjuka metoder dvs det kommer inte vara någon som rycker i sin hund, skriker på sin hund utan alla är glada! Man ska vara glad när man tränar, det spelar ingen roll om det är hund eller häst. Tycker man inte det är kul att träna så ska man inte göra det heller tycker jag. Och är man en så svag människa att man måste ta ut sitt dåliga humör på sin hund/häst så borde man överväga sitt djurägande. Jag vet att jag är enkelspårig men jag tycker och tror på riktigt att man lär sig mer när man har roligt och känner sig motiverad för sin uppgift.

Ex hur kul hade det varit att jobba om man inte får nån lön? Och hur motiverad blir man inte av att få en bonus för ett bra utfört jobb? Om jag ser till mig själv och min personlighet så är det beröm från andra som driver mig till att jobba järnet, om nån säjer att jag är duktig så vill jag ju bara visa ännu mer vad jag kan nästa gång vi ses!
Näe jag tror på att glädje och motivation är de bästa drivkrafterna! Tänk på att berömma de ni har i er närhet, påpeka de där småsakerna som gör en annan människa glad. Hur glad blir man inte av att höra "Vad snygg du är i håret idag!" eller "Vad du passar bra i den där tröjan/jackan/kjolen!"?

Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Stallfix!

Hundutställningen gick över förväntan =)

Om man åker ner med 3 hundar och kommer hem med två BIR (Ella+Holly) och ett BIG-R (Kurt) så får man inte vara annat än nöjd! Kutte betedde sig som den stjärna han är, lägger sig lugnt på sin filt och slappar för att sen ladda upp som attan innan han ska in i ringen. Sen stod han duktigt still och viftade på svansen när domaren kände över honom. Finaste prinsen! Dessutom kom domaren fram och sa till mig att "Det är en VÄLDIGT snygg hund du har!" Och det är ju så jäkla roligt att höra =)

Ella är ju en stjärna, hon charmar ju järnet och är så otroligt rolig att visa. Allt är så enkelt med henne, man bara säjer åt henne vad hon ska göra och så gör hon det! Holly gick det bättre med, hon är ju lite mesig men domaren var jättebra och tog sig ordentligt med tid och var mjuk mot henne så att hon hela tiden tyckte det var okay därinne. Riktigt schysst gjort! Domarens kommentar på Holly var att hon sa att jag måste verkligen träna med henne för det är en så jäkla snygg liten hund att det vore slöseri om hon inte skärpte till sig =)



Lill-strumpan Whopsie är nästan helt återställd nu, hon har fått gå ut en liten stund själv i hagen igår. Idag fick hon vara ute hela eftermiddagen och äta hö i solen =)

Jag och Jessica hade planerat att påbörja saneringen av lilla paddocken, den är riktigt grisig efter att hästarna har fått vara instängda där när det har varit halt och så. Och nu när det börjat töa så blir det skitäckligt och stinker =S Så vi försåg oss med varsin kratta och gav oss ut för att kratta bort alla tinad skit och gamla hörester. Det får ju vara fräscht nu för Whops får gå i den hagen tills snön har gett med sig lite mer!

Passade på att släppa in Enya till Whopsie under tiden vi var i hagen så man hade koll, det gick *peppar peppar* skitbra! De småkivade lite som småungar gör, Enya är ganska vaktig med sin mat och Whopsie tog det bara lugnt och gick ett varv runt E och försökte igen :P Sen stod de och kliade lite på varandra och Enya slickade Whopsie på hela kroppen. 

Sen kom Jan med traktorn och skopan för att hjälpa oss och då fick ju tjejerna världens ryck och drog på ett galopprace i hagen. Whops är så jäkla söt! Små miniskutt och bocksprång samtidigt som Enya gör likadant =D

Efter 2h var vi ganska klara så då fick Enya gå över i stora hagen igen! I morgon ska de få dejta igen tänkte jag, vill inte ha dem ihop när jag inte är hemma ännu =)

Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Fullt upp!

Idag har jag haft fullt upp, det mesta var självförvållat då jag har så svårt att säja nej!

Först promenerade jag Whopsie som vanligt i morse, det märktes att hon hade fått stå i boxen hela natten trots att jag var ute och promenerade henne vid halv tolv innan jag gick och la mig. Hon var ganska knackig och stel men verkade lea till sig lite under vår 300m långa promenad =) Jan har varit snäll och promenerat henne ett par ggr under dagen med så att hon skulle slippa stelna till. Hon får gå i hela stallet på dagarna nu så hon vandrar runt mellan boxarna och kollar läget, gnager lite på sina pinnar och så!

Ikväll tog Jessica in Malaxis som sällskap till henne när hon mockade och då visade Whopsie tilloch med lite humör och vände rumpan åt Malaxis och slog i boxväggen! Heja lill-strumpa!! =D Gav henne sin finadyne vid halv sju ihop med lite melass så slank det ner, hon är en liten gottegris ;) Den hade nog gett lite verkan tills nu när jag var ute med henne nyss, då ville hon tillochmed trava en liten bit. Höll dock in henne för jag vill inte att hon överanstränger sig ju..

I morgon är det hundutställning i Laholm så ikväll har jag först varit hos Henke och badat Kutte, klippt honom då han inte var friserad sen i somras =S Sen fortsatte jag med att hämta Johan+pizza och åka till pappa. Äta snabbt innan det var dags att fortsätta med mina tre små änglar som också är nybadade och fina nu! Dessutom passar jag A-K's yorkies så jag åkte ditom och rastade dem före och efter hundbadet dessutom..


I morgon har jag utsläppet så då tänkte jag att Whopsie får gå med ut och lägga ut höet till de stora som promenad, då kan hon få kolla in hagen lite ifred också! På söndag är det nog dags att få gå ut i hagen ett par timmar under uppsikt om hon fortfarande mår okay =)

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Uppdatering av läget

Tänkte bara göra en snabb uppdatering om Whopsies läge..

Det syntes stor skillnad på henne igår efter att vetten hade varit här, Finadynen började göra nytta. När vi promenerade sista gången igår kväll gick hon på lite bättre iaf! Känner mig så elak när jag tvingar ut henen att gå när hon har så jäkla ont men det är bäst att följa doktorns order! Och har doktorn sagt att man ska ta små promenader så går vi på små promenader. Det är ju för att hon inte ska stelna till allt för mycket och vi går kanske 200m allt som allt men det tar ju sin lilla tid med korta blåslagna ben =/


Jan ringde nyss och rapporterade läget, han hade fixat lite i stallet och då hade Whops fått gå lös inne i stallet under tiden. Då hade hon glatt promenerat runt i boxarna och kollat läget så hon verkar lite piggare nu iaf! Skönt =)

Det är lite svårt att fodra henne, jag vet inte hur mkt jag vågar mata henne och med vad. Hon är ju väldigt väldigt tunn nu och behöver lägga på sig massor, mest i muskelmassa som hon har tappat. Troligtvis pga dåliga värden på höet de hade fått sista veckorna. Det är svårt att se genom all päls med hur smal hon egentligen är. Vetten vägde henne igår och då väger hon 75kg!!
   Men jag ska åka inom och köpa en säck lucernhack till henne idag, det känns som det bästa alternativet att fodra upp henne med. Det måste ju få ta lite tid så att hon inte blir sjuk heller. Hon vägrar ju äta något annat än äpplen i pyttebitar! Igår provade jag dock med lite av Enyas müsli och den verkade gå ner, då kanske man kan blanda i lite soja i den utan att hon märker det?! Hon får iaf fritt på hö nu men det är lite dåligt med protein i det också så jag vill gärna ha i henne nåt mer!

Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()

Whopsie Daisy

Så nu är hon äntligen hemma min lilla prinsessa =)

Men allt höll på att sluta fortare än det hann börja =S


Hämtade Whopsie igår, allt gick toppen hela vägen hem och hon åkte väldigt bra i släpet. Lastade ur och släppte in henne i boxen en stund och gick sen ut och tog in Linda i paddocken för att de skulle få bekanta sig i lugn och ro. Släppte ut Whopsan, de hälsade och sen var allt lugnt. Linda passade Whopsie noga och tog hand om henne och var väldigt orolig sen på kvällen när vi tog in dem och Whopsie skulle bo i egen box. kändes så himla skönt att det funkade så bra mellan dem!

Hade tagit förmiddagen ledigt för att hålla ett öga på dem så jag släppte ut, först Enya och Malaxis i en hage och sen Linda och Whopsie i en. Hade lagt ut hö och allt var lugnt under tiden jag mockade så jag gick in för att duscha. När jag står i hallen sen så ser jag Linda stå och gräva på nåt. Skumt tycker jag ändå tills jag ser att det är Whopsie som försöker resa sig och Linda står och stampar ner henne!! =O

Rusar ut direkt under tiden jag vrålar efter Jan, under tiden jag springer de 70m från stallet till hagen så hinner Linda få tag på Whopsie över nacken och slänger upp henne i luften nästan 1 meter över Lindas huvud, W landar platt fall ner i marken och sen ligger hon bara där. Helt orörlig! Är säker på att hon är död, att Linda har slagit ihjäl henne... Kommer fram och slänger mig ner på marken hos Whops och ringer efter Jan som kommer rusandes också. Hon andas iaf, drar en djup suck när jag tar huvudet i mina händer och sluter ögonen. Nu dog hon gråter jag när Jan och Gunilla kommer. Men efter en kvart börjar hon piggna till lite och försöker resa sig så vi får stötta upp henne och hjälpa henne in i boxen. Lägger på henne en tjock filt och irnger veterinären, dock så visar hon inga tecken på några benbrott eller annat akut så vi bestämmer oss för att avvakta ett par timmar.

Vetten ringer igen efter lunch och kollar, efter lite diskuterande kommer hon ut och kollar henne. Jag är orolig för inre blödningar och vill gärna ha i henne lite smärtstillande för hon har väldigt ont. Men när vetten håller på och klämma, känna och böja så märks det än en gång hur underbart lynne hon har, inte en tendens till att bråka trots att det måste göra skitont! När vetten klämde över korset tog hon två steg framåt och ruskade på huvudet och det var den mesta reaktionen hon gjorde öht. Underbara lilla ponny!


Bjuder iaf på lite bilder som jag tog igår innan allt det här hemska!




Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Paus..

Ibland är det nödvändigt att ta en paus. Men vad ska man pausa från? Ikväll pausar jag från tv:n och har tänt en massa ljus, mysigt värre! I tisdags hade jag och maman en riktigt paus-dag, vi var på Varbergs Kurort på Dagspa. Helt underbart att får ta en dag ledigt mitt i veckan och åka iväg och bara ha det gott, bada bubbelpool och äta god mat och det bästa av allt; behandlingarna!

Vi hade bokat två olika massager var, en halvkroppsmassage och en oljemassage. Oljemassagen var helt otroligt underbar! Det var avlsappningsmassage så hon tog inte hårt men masserade hela kroppen med varm olja, jag höll på att somna på bänken =O Sen fick jag krypa ner i ett varmt bad en stund innan det var dags att gå. Helt underbart! Jag var piggelin hela dagen efter dessutom som en bonus =)


På tisdag är det dags att hämta hem lilla Whoopsie! Håller på att bygga på hennes box nu, har sågat till alla stolpar så nu väntar jag bara på att Jan ska hjälpa mig att skruva upp dem så jag kan börja med resten. Känner mig faktiskt riktigt händig när jag fixar utan hjälp. Sen får vi ävl se hur bra jag har mätt och sågat när allt ska upp ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nytillskott i flocken

Om ett litet tag blir det ett nytillskott i vår flock,

En liten sockersöt British Spotted Pony Miniature-tjej på ca 75cm kommer inom en snar framtid att flytta hem till oss! Hon ska bara bli signalamentsbeskriven och chippad innan hon är färdig att flytta.

Tillåt mig att presentera; Whoopsie Daisy!





Ni får ursäkta urkassa bilder men man tager vad man haver ;)

Kan i vilket fall som helst knappt bärga mig tills hon är här!!
Min underbara ofta-bo har lovat att hjälpa mig bygga hennes box i helgen så att jag förhoppningsvis kan hämta henne så snart hon är färdig att flytta. Hon ska få en alldeles egen nybyggd fin liten box med lagom höga boxväggar för att hon ska kunna kika ut =)

Riktigt härliga, trevliga hästar hela flocken hon bor i! De lyckades tillochmed frälsa min mamma som sedan länge helt har lagt ner sitt hästintresse. Nu sitter hon istället och funderar på sätt att övertala pappa att de ska köpa ett par till och ha på lösdrift i Fägrilt ;) Undrar om hon lyckas? Jag håller mina tummar iaf för då kan jag köra par sen när de är inkörda *hihi*

Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()