Nytänd!

Min "andra hjärnhalva" Emily (http://www.gandalf268.se) påminde mig i veckan om klickerträningen, det har helt legat i glömska för mig ett tag nu när jag inte tränar nån finlirs-lydnad med hundarna. Där tycker jag den är ett av de bästa redskapen jag har, jag kan lätt tala om för hunden att just nu gjorde du rätt. Dessutom har jag och Pia (http://fyrfota.filosoferar.se) tränat en del med att ge uppdraget att klicka till den som inte går med hunden. Ex. jag går fot med Ella och Pia klickar när hon tycker det ser bra ut och jag kan belöna. Jag förändrar inte min kroppshållning för att kunna se hunden eller påverkar henne omedvetet med mitt kroppsspråk. Dessutom kommer man undan fällan att man alltid belönar på samma ställen!

Vart jag vill komma med detta är att Em påminde mig om klickerträningen då hon har både ridit och kört in sin unghingst med klicker! Helt fantastiskt att se hur bra det fungerar och hur trygg hennes häst är i sina uppgifter. Har ni inte läst hennes blogg innan så gör det, det är så otroligt häftigt!

Jag har nu börjat klicka Whopsie på riktigt, jag har ju hela tiden tränat henne positivt men nu har jag gjort som med hundträningen. Planera vad vi ska träna på och bryt ner övningen i små bitar! Första lektionen vi gjorde var att fräscha upp inklickningen, det var dock ganska lönlöst för hon hade såklart inte glömt. Sen provade vi på stretchingen igen, det tog 4 klick sen stretchade hon duktigt åt båda sidor bara jag pekade. Hon är riktigt snabb i skallen!

Jag har varit sjuk i veckan så det har varit ett perfekt tillfälle att träna sånt här som inte är så värst jobbigt fysiskt för mig.

Igår mådde jag lite bättre och passade på att ta ut Whopsan för ett inkörningspass, började med att sela i stallet och klickade och belönade allt intresse för selen. Detta gjorde att jag fick bort ett oönskat beteende, hon tramsar inte runt i gången längre utan står och väntar på klicket =) När hon var selad gick vi ut och kopplade på ena draglinan. Första gången med draglinorna med kätting på som låter lite mer än de i syntet. Hon hade lite svårt att stå still när jag skulle koppla linorna till svängeln, hon ville vända sig om och se vad jag gjorde. Så jag fick påminna lite sen gick det bra! Och sen tog vi en promenad med selen på, linor och svängel för första gången. Hon reagerade inte öht på varken linor eller svängel, de var runt benen på henne, om haserna, under magen osv.. Men hon bara knatade på! Min lilla stjärna!

Hoppas att mamma har tid att hjälpa mig lite i morgon för då ska jag prova med att lägga lite tryck i linorna med! Säkert inga problem men jag ska ta allt sakta så att det är säkert befäst innan vi går vidare till att dra däck och senare skaklar och vagn.

Men jag är iaf väldigt nöjd med att ha återupptäckt klickerträningen på ett nytt sätt, tack Emily för att du fräschade upp mitt minne och är ett så bra bollplank =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Sjuk!

Jag har åkt på en rejäl förkylning =/

Har legat till sängs hela dagen idag och snorat med feber. Helt slutkörd! tur att man har snälla jobbarkompisar som hoppar in så att jag kunde få stanna hemma. Kände att nåt var tokigt igår redan men man är ju en envis sate så jag både jobbade, lämnade in min hoppsadel till försäljning, hämtade hö och lämnade av hos Anna i utbyte mot balen jag fick av henne sen hjälpte jag storebror att stycka älgen de hade skjutit. Kom hem halv tio på kvällen och ramlade i säng..

Hela min rid-planering har spruckit också! Mög! Skunk har fått stå i 3 dagar i sträck och de lär bli likadant i morgon med. Inge bra alls =S Hon lär vara uppe i taket och segla när jag ska rida på fredag. Som tur är så är jag ledig och kan iaf rida på dagen när det är ljust. Är sådär kul att ge sig ut i mörkret när hon är sådär tok-pigg.

Har fått bokat massagetid till Skunk iaf, tror det blir på tisdag. Susanne kom på att vi har en gammal skolkompis från Plönninge som har pluggat till HästFysioterapeut så jag skickade iväg ett mail till henne. Ska bli spännande och se vad hon säjer!

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Sadeltvång!?!

Skunky har varit ganska fjantig med sadlingen under tiden hon har bott hos mig. Enligt A & D så har hon alltid stått helt still lös när de har sadlat så jag har varit väldigt bestämd och bara struntat i hennes trams.

Men igår på tävlingen så härjade hon runt rejält just när jag ska lägga på sadeln. Tog mig en funderare och kom fram till att jag faktiskt inte vet vad som har hänt henne de 3 mån hos fodervärden innan jag köpte henne. Hon  kanske har gått med en opassande sadel?

Ställde henne i gången idag när jag tog in dem. Kände igenom hennes rygg och all ömhet som fanns där i fredags var helt borta, dock så är ryggfiléerna väldigt hårda. Men hon reagerar inte ett dugg på min palpering. Tog ett schabrak och började klappa henne, direkt så drar hon upp huvudet, slickar bak öronen och rullar med ögonen. Hmm!

Nu går vi tillbaka till basic sadel-invänjning, så idag säckade jag henne med schabraket samtidigt som jag strök henne på hals och bringa med min andra hand. Från att starta med en häst som ryckte till så fort jag rörde handen som höll i schabraket till att sluta med en häst som står och vilar på en bakbenet med huvudet hängades i uppbindningarna fast jag kastade schabraket på henne så har vi nog kommit en bit på vägen.


Känns iaf som om att jag är på rätt spår! Hon har fått tillbaka sin egna utprovade sadel som är gjord för henne, hon ska inte få bli kall över ryggen och jag ska köpa ett Back on Track täcke till henne i morgon. Sen kommer jag ringa ut en ET eller fysioterapeut som ska få massera henne så borde vi vara tillbaka på banan snart. Sen är det "bara" det psykiska kvar, men jag tror att vi säkert ska kunna lösa det här =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Första tävlingen med Skunky

Det gick helt klart över förväntan idag!!


Trailen som vi inte har tränat ett skit på gick faktiskt hyfsat. när jag red ut från banan så var jag ganska besviken, hon tog inte riktigt min galoppskänkel så vi fick ett par straffpoäng där, jag hann inte stoppa i boxen så jag fick backa tillbaka och jag tappade grinden 2ggr men i övrigt kändes det helt okej =) Backningen gick superbra! Hon var så jäkla duktig!



Döm om min förvåning när jag ropas in på 3 plac!!! Jippie!!! Är fortfarande lite chockad och förvånad men såklart jätteglad!



Sen var det lite väntan innan vi skulle in och rida Western Riding, hade ett rent h-vete att få på Skunk sadeln igen =S Hon stressar och tycker det är skitobehagligt. Blir en sak att träna massor på hemma! Är bortskämd med Enya som bara står helt blickstilla när man sadlar.

Red iaf in och red ett jäkla bra program tyckte jag, hon laddade på lite mkt i galopperna men överlag kändes det sådär kanonbra. Sen rider jag ut från banan, jäkligt nöjd med mig själv, och möts av mamma som säjer att jag red fel =O Jag red på fel sida om en kon!!! Blev såklart diskad men vilket irriterande litet jäkla pluttigt skitfel! Är en aning sur på mig själv.. Men jag gick upp och fick se domarprotokollen och jag tror faktiskt att jag ahde vunnit om jag inte hade gjort den tabben.. Så jag är egentligen nöjd ändå! Det kändes så himla bra därinne så det överglänser helt klart diskningen ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gulaschsoppa

Detta är en snabb och enkel soppa som blir godare ju längre den får koka!
Jag har inga bestämda mått så det är ungefärligt allting =)


Ca 1kg Köttfärs
Potatis
1 Paprika
Köttbuljong-tärningar
1 stor gul lök eller 2 mindre
1 msk paprikapulver
salt och peppar
1pkt passerade tomater
pressad vitlök


Börja med att bryna köttfärsen, hacka löken och sen bryna den med. Tärna paprikan och ner med den i grytan också. Skala och tärna potatisen, mängden får man känna sig för lite med. Ju mer potatis desto mer mättande soppa!

Fyll sedan på med passerade tomater och vatten tills det blir en lagom "sopp-konsistens", i med ett par buljongtärningar och pressad vitlök samt paprikapulvret. Låt därefter koka minst tills potatisen är mjuk men gärna längre. Smaka av med mer paprikapulver om det behövs samt salt och peppar.


Servera ihop med en klick creme fraiche och ett gott bröd!

Riktigt god höstmat och perfekt att ha med sig ut i skogen i mat-thermos! Jag har även bjudit på den när jag har haft kalas, mycket uppskattat =)

Permalink Recept Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nachos med goda dippen

Detta är perfekt som snacks innan maten, alla tar från samma fat och allt går att förbereda.

Du behöver;

1 påse nachos

1 liten burk creme fraiche
1 ask Philadelphiaost naturelll
1 rödlök
1 klyfta vitlök

Rör ihop philadelpian med creme fraiche, pressa i vitlöken och hacka rödlöken fint och rör sedan i den med. Lägg upp den (förhoppningsvis) krämiga dippen i mitten på ett stort fat och lägg nachosarna runt kanterna. Färdigt!!

Permalink Recept Kommentarer (0) Trackbacks ()

Min häst är en Ferrari men jag är van att köra traktor!

Jobbade bara halvdag idag, riktigt lyxigt att få gå hem efter lunch :)

Och ännu bättre är ju att det äntligen var fredag! Och fredag=träningsdags!! Så jag lastade Skunky som för första gången gick rakt på släpet så jag kunde stänga själv. Precis så som det ska vara! När vi kom fram passade jag på att låna L's rundcorral till rastningen. Kul att kunna testa Sky där också :)

Efter påklädning & uppvärmning var det vår tur. Jag fick rida på en volt för att L skulle se vart vi låg och hur allt såg ut. Red en stund själv när han bara tittade. Inga större katastrofer var nog domen ;) Jag ska tänka på att ta upp min hand, den ska hållas buren mkt högre än i "engelsk" ridningen. Länga ut tyglarna och sen skita i vart huvudet var och bara jobba på bakifrån på långa tyglar. Kändes riktigt ovant! Jag tycker ändå att jag rider på långa tyglar mkt men det var så skönt att någon SÅG mig och kunde justera alla de där småfelen man gör. Jag tex. kör gärna motorcykel som L uttryckte det, styr med båda händerna. Så jag ska träna massor på att ha en hand som är buren och stilla, hon ska själv söka upp mitt stöd.

Fick rida i alla gångarter, skritt och trav funkar bra men galoppen =S Jag har inga magmuskler kvar! Sitter och håller mig fast med låren så jag fick galoppera tills jag var så trött i låren att jag inte orkade knipa mer med dem. Helt plötsligt kom jag ner i sadeln och då funkade allt.. Så enkelt! Jag stör mig lite på att jag inte har tänkt så långt, vet att jag har för kassa magmuskler men att helt enkelt trötta ut mig själv såpass att jag blir tvungen att slappna av hade jag inte tänkt en tanke på!

Sen fick jag prova två nya övningar, sidepass och början till rollback. Sidepassen gjorde vi mot vägg och L hade mycket fokus på hur jag satt, min blick och min inverkan. Precis vad jag behöver, bli av med alla mina ovanor jag har lagt mig till med! Rollbacksen fick jag börja med att göra i skritt i ett hörn för att få lite hjälp på vägen, sen gick vi ut på volten för att testa där.

Det känns riktigt bra, L fokuserar på det jag tycker är viktigt; sits och inverkan! Min häst är en pärla som säljer sin själ för att vara mig till lags så nu är det verkligen upp till mig! Dessutom tränar L en hel del hund och det dessutom med klickertänk vilket också märks i hur han lär ut. Det är positiv feedback ofta och mycket, gör man fel är det ingen större grej utan han berättar vad som jag gjorde fel, vad jag ska tänka på när jag försöker igen och så fort jag är på rätt väg så får jag beröm! Och jag får feedback även när vi gör något bra :) Verkligen, verkligen mitt sätt att träna och jag lär mig helt klart mkt mer på detta sättet än när man mest får negativ feedback.

Vår läxa till nästa gång;

- Öva på sidepassen, hitta ett lagom läge och träna att hon ska vara lugn. Ett steg i taget!
- Öva på rollbacksen i skritt med samma fokus som på sidepassen
- Slappna av i låren och kom ner i sadeln, galoppera mycket.
- Upp med handen och läng ut tyglarna, styr med sätet och samla samt reglera farten med skänklarna.

Och sista.. Lite rolig men ganska träffande..

- Gör 50 situps om dagen.. ASG!!! Jag? Kassa magmuskler? Kan jag aldrig tro ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Enya <3

Igår åkte jag upp till Falköping för att hälsa på min snöflinga! Fick sällskap upp med mamma som så snällt hade tagit semester för att följa med mig upp :)

Var så skönt att få träffa henne igen, har nog inte egentligen insett hur mycket jag faktiskt saknar henne. Dock så hade hon fullt upp med att springa rundor när jag skulle gå ut och hälsa ;) Men efter en stund stannade hon och kom och hälsade som vanligt, nosade och blåste luft och kelade. Fick tårar i ögonen när hon gjorde som hon alltid brukar göra. Hon var sig lik! Om än lite skitig, med ett par småsår på benen och lite skav i skallen och ett bitsår på rumpan så var det fortfarande min häst <3 De hade nog haft lite uppgörelser i hagen såg det ut som ;) När vi kom dit var hennes hagkompis ute på jobb så hon gick själv. Och fann sig i det!! Så himla skönt :) Hon har liite separationsångest hemma så det är nyttigt för henne att få träna på det.

Ridmässigt var hon där jag trodde hon skulle vara, skrittad, travad och galopperad men inte befäst med kommandon. Hon sökte sig fint neråt i både skritt och försökte i traven. Och galoppen flöt på bra, hon har inte riktigt velat galoppera varken i lina eller när jag har ridit så det var skönt att det verkade ha släppt.


Efter vi hade hälsat på snöflingan åkte jag & mamsen vidare mot Kungsbacka och BÖRJES!! Shopping på hög nivå ;) haha! Sky behöver lite egna täcken och de hade fått in Bucas Freedom med 200g foder igen och dessutom i mocca-färg. Så det blev ett sånt, samt ett Tyfon regntäcke som helst klart är det bästa regntäcket jag nånsin har haft. Dessutom kostar det under 500.- så det är ett riktigt fynd =D En brösta i naturfärgat läder fick också följa med hem i korgen, lite svampar, en lädergrimma (likadan som Enyas), ett par nya grimskaft och sen köpte jag och mamma varsin jacka. De hade rea på utgående jackor så jag hittade en Ariat för 500.- som hade kostat 1800.- innan och mamma köpte en Kingsland för 450.-.. Så nu har jag en snygg jacka att ha när vi åker och tränar!

Sen drog vi hemåt, snabbt hem och hämtade hundarna och sen upp till stallet för att rida Sky och gå på 6 mån kalas för Rasmus. Det blev en skogspremiär för Sky och så glad hon blev! Travade hela vägen med öronen spetsade och rejält med studs i steget. Härligt =D

När vi kom hem blev det snabba ryck, mamma hade gjort klart stallet och hjälpte mig av med Sky's grejer. På med svett-täcke på henne och jag fick byta om i sadelkammaren =P Sen blev det tårta och paket till Rasmus! Av mig & Jens fick han ett födelsedagståg;

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Back in business

Var längesen jag uppdaterade bloggen nu ju!
Men jag vet inte ens om någon läser den så det spelar kanske mindre roll ;)


Sist skrev jag ju om att det gick skitdåligt när jag red Skunk, varje gång det går kasst när jag rider så tappar jag helt sugen. Då blir ridningen ett "måste" tills nästa gång jag hittar en ljusglimt igen. Denna gången la jag ner ridningen 4(!!) dagar rad och hon fick 2 dagars vila, 1 dag med longering och 1 dag tömkörning. Sen hade jag en överläggning med mig själv och funderade lite.

Så i lördags fick jag äntligen sån där jättelust att rida igen, det var en riktigt fin och härlig höstdag och solen sken. Men att sitta och rida på ridbanan kändes inte så värst kul så jag gick upp på åkern och red istället. Började passet på en mycket motsträvig Skunk som mest gick med huvudet i vädret och gapade, red dock på hennes Billy Allen bett så jag kände att jag faktiskt kunde ta tag i henne och rida fram till bettet. Jobbade i skritten och red runt rundbalarna för att böja och svänga för att få loss henne i båda sidorna, hon är stelare i höger sida och det märks så himla tydligt.


Såhär såg det ut i början på passet =S

Men hon lossnade fint och verkade tycka det var roligt att få jobba utanför ridbanan! Har inte riktigt vågat rida ut mer än smårundor ännu, Sky är inte van att gå själv och blir hon osäker så blir jag osäker och det blir bara en ond cirkel.


För att sen lossna och bli såhär fin! Älskade lilla häst =)

När hon väl var loss var hon sådär riktigt underbar att sitta på! Hon bara flöt åt sidan när jag gjorde skänkelvikningar, fattade galopp sådär direkt och även om formen inte riktigt håller i galoppen så försöker hon!




Och sen när vi galopperade där på volten så fick jag ett infall;



Jag styrde uppåt mot backen på åkern och så fick hon galoppera hela vägen upp till toppen! Det var så härligt!! Jag blev nästan tårögd, både över att jag faktiskt vågade släppa iväg henne och att jag verkligen har en riktig pärla till häst =D Hon bara galopperade på, försökte inte ens tjuvöka utan bara rullade på uppför.



Och en liten hemlis med..

Vi ska tävlingsdebutera på söndag! Haha vi lär komma sist men nån gång ska väl vara den första ;)
Så nu hoppas vi att den bra formen håller i sig både tills på fredag när vi ska rida för nya tränaren och till på söndag när vi ska tävla..

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Nåt är fel =/

Har fått ha slappehelg denna helgen, mamma har släppt ut hästarna åt mig båda dagarna så jag har fått två sovmornar på rad. Inte van vid den lyxen så det var helt underbart!



Nåt är dock vajsing med Skunk =/ Idag när jag skulle rida så ville hon först inte bli fångad i hagen utan sprang rundor en stund innan jag kunde fånga henne. Sen var hon riktigt bockig när jag longerade innan jag skulle rida, tänkte inte så mkt på det för det blåste ju rätt rejält ute så hon fick springa av sig en stund i linan. Jan & Gunilla (mina hyresvärdar) hade åkt upp för att titta på henne och se mig rida idag.

Började som vanligt med att skritta henne på volten och känna oss för lite, kände att hon inte riktigt ville suga tag i bettet som hon brukar men skyllde även detta på blåsten för hon gick och spanande hela tiden. Fick loss henne hyfsat i skritten och tog upp henne i jog och inget fungerade! =/

Hon var riktigt irriterad över något och gick och ruskade på huvudet elelr drog ner det och skrapade mulen i marken. Hoppade såklart av och kollade om hon hade en älgalus nånstans, provade rida en stund igen men samma sak hände. Hoppade av och sadlade om för jag tänkte att gjorden kanske nöp henne, ganska otroligt då hon gick med Enyas fårskinnsgjord men allt för att hitta orsaken, tränsade av och kollade i munnen men hittade absolut ingenting.

Jan satt upp och kände på henne men samma sak hände då med, blev lite bättre efter han hade galopperat henne en stund. Hon visade med hela kroppen att något inte var okej, så fort jag släppte tyglarna så gick hon fram till Jan med huvudet i backen och öronen rakt ut åt sidorna. Något var helt klart fel!

Fick inte rätt på det och tog beslutet att hoppa av och gå hem igen, något var ju uppenbarligen tokigt. Kände igenom hela kroppen när jag kom hem utan att hitta något, hon stod mest och njöt av massagen. Usch vad man önskar att de kunde prata ibland =S

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()