Ny transport!



I lördags åkte världens bästa pappa med mig och hämtade hem mitt nya släp, ett Böckmann!
Där är lite småfix att göra så än har jag inte kunnat ta någon premiärtur ännu. Där var dåliga däck på det så jag får dra med det in till jobbet på fredag och få på dubbdäcken. Sen behövs det en ny matta till golvet med, den som ligger i funkar ett tag så just nu lutar det åt att gjuta i gummimassa på golvet istället för en lös matta. Sen behövs det en ny rullgardin baktill med för den är ganska sliten. Men för de pengarna jag gav så är det helt klart värt det!!

Skunkis har också en tappsko.. Fy fan för tråkiga tappskor! Kan inte den här snön ge sig nu så att skorna kan sitta kvar eller man iaf kan använda boots? Båda två växer nu och de är säkert därför skorna åker som plockepinn. Har aldrig haft tappskor innan när Johan har skott.

Idag la jag in om sommarsemester, får en låång härlig semester i början av sommaren =D Jag och Åsa fundear på en liten resa till Skottland, hade varit så kul att komma iväg!

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Dessa tråkiga tappskor!

Enya har jag försökt ha boots på sen förra gången Johan var ute och skodde på tappskon. Dock så vänder sig bootsen upp och ner utav skarsnön och gör ingen nytta så jag struntade i dem. Idag kom hon in med en tappsko.. IGEN! *suck* Och Johan är på semester och jag vill verkligen inte krångla med ny hovis när hon är så orolig. Som tur är så är det en framsko som är borta igen..

Jag letar lite smått efter ny transport.. Vill ha boggie och egentligen ett som jag kan köra båda hästarna i. Dock så har jag i nuläget varken E-kort eller pengar till att köpa ett nytt släp. Så jag kollar begagnade som jag iaf kan köra med en häst i! De åker 1000ggr bättre i ett boggiesläp och det känns ganska mkt tryggare. Får se vad jag hittar! Hade ett superfint Boj 216 på gång men det hann bli sålt innan jag kunde åka och titta. Ingen katastrof iofs, det kommer ut fler hela tiden..

Nån som har tips på släp? Vilka har ni? Är ni nöjda/missnöjda?

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Helg..

Igår åkte jag och mamma till ridhuuset med Skunk, planen var först och främst att rasta av en överpigg mulle mustang men nånstans i bakhuvudet hade jag väl tankar på lite rakriktning och lösgörande arbete också. Mamma hade tänkt sitta upp och rida i slutet av passet med.

När vi kom till ridhuset så fick jag ändra planen drastiskt, där var en tjej som red lektion utan att ha bokat ridhuset men ändå tog de upp 2/3 av det. Sånt kan jag bli så jäkla sur på!! Ska man rida för tränare så kan man väl boka iaf halva ridhuset och sen använda den halvan *suck* Så vi resternade 4 pers fick trängas på en liten 3e del och det blev inte mycket till ridning. Hon fick galoppera av sig lite iaf men den mesta koncentrationen gick ut på att hålla väck för folk som red in rakt framför nosen eller rakt upp i häcken på oss. Hålla avstånd, vad är det? =S Tråkigt när hela passet blev hafsigt..

När vi kom hem sen och jag lastade av Skunk så var hon fjantig när jag lastade av, hon backar tre steg bak, vänder och drar iväg ner från lämmen med mig. Har jobbat lite med det men nu gjorde hon likadant men hoppade rakt ner på sidan av lämmen ner på mig och stämplade min fot med sina broddade skor. AJAJAJ!! Den är helt blå och misshandlad nu..

Det var verkligen droppen som fick bägaren att rinna över, gick in och hämtade repgrimma och rep och sen fick Miss Donna Skunk ett kvartsamtal som heter duga! *morr* Enligt Annika och donald har de alltid kunnat skicka in henne i släpet och hon har alltid gått rakt in, med mig så har det aldrig funkat. hon står nedaför lämmen som nån åsna och vägrar gå, efter en stunds tjatande har hon traskat på men det är alltid det där retliga stoppet. Så nu blev det faktiskt i med hårdhandskarna, det händer inte ofta att jag blir tuff mot mina hästar men när man springer över folk så är det nog! Hon fick flytta sig för mig i alla möjliga riktningar och sen skickade jag på henne, ett par försök till tackling men jag var beredd så hon fick lite smäll med repet och vips så gick hon på. Flera gånger i rad och från båda sidorna! Fick ropa ut mamma som fick porva och det funkade för henne med. Haha överlistad mustang! när hon skötte sig bra fick hon komma in och få lite mat och täckesbyte innan hon fick gå ut i hagen.


Tog ut och testade av Enya, hon går rakt på släpet. Min lilla pärla <3
Idag har jag ridit ut själv på henne, barbacka. Det var hur mysigt som helst om än ganska vingligt ;) Konstigt tyckte E och bett i munnen var hemskt så äckligt. Munnen har läkt fint sen hon kom hem från Tommy så nu var det dags att börja smått med bettet igen. Lagom med en liten skrittrunda på långa tyglar. Hon ville absolut inte ha sitt egna bett, hon fick prova Skunkys bett vilket var liiite bättre men ändå döäckligt. Det tog nästan hela rundan att få henne att sluta greja med tungan och stoppa ut den åt sidorna och över bettet. Det tar nog ett tag att få henne att tycka bettet är okej igen...


Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Födelsedag!

Tjejerna har fått på sig sina skor igen, Enyisen fick riktat sin andra framsko med som hon hade varit uppe och klivit på. Så nu har hon ett snyggt balltramp på ena framhoven också =/ Blir boots på i hagen för henne ett tag nu tills det har läkt!

Igår fyllde jag år och spenderade hela eftermiddagen i stallet, först kom Johan och skodde och sen tog jag med Whopsie ut på promenad. Har köpt nytt täcke till henne för hon har tro det eller ej växt ur sina gamla! Dessutom fick hon en ursöt lila grimma som fanns i minishettis, precis lagom var den =) Jippie!
Köpte ett sånt här

100gr fodrat så det borde vara precis lagom till henne!
Satt faktiskt riktigt bra, behöver bara korta maggjordarna. Över förväntan med andra ord! Får se hur det funkar i hagen så får det kanske bli ett sånt til så vi har ett att byta med. Hoppas det håller tätt med, Hööks täcken är ju lite sisådär tyvärr!

Vi fick sällskap på promenaden av Fia med Rasmus i barnvagn samt 2 busiga hundar. Bra träning! Vi gick med barnvagnen både bakom, framför och på sidorna utan att hon reagerade ett dugg. Blev mycket bra träning på vägen, postbilen som kör som en biltjuv, hundar i rastgårdar mm. Men hon är så stabil! Det "värsta" reaktionen som kom var när vi fick gå ut i ett smalt dike för att släppa förbi Henke i bilen, då steppade hon nåt steg åt sidan innan hon frustade och stannade! Får nog ta tag i tömkörningen på allvar nu så att jag kan ha henne i vagn till hösten =)

Resten av födelsedagen blev lugn, mat och tårta hos mor och far ihop med farmor och farfar. Fick bara skaer jag ahde önskat mig =) En stooooor thékopp av Sandra i min favvofärg turkost, en bosal med mecate av farmor och farfar som jag hade valt själv och så den bästa presenten som inte har kommit ännu. Tävlingskläder av mamma och pappa!! Ett par showchaps och den här snygga tunic topen i en mörkare turkos;




Så har jag ju svart showfilt och hatt sen innan så det blir nog snyggt. Världens bästa mamma och pappa =D

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Händer typ ingenting..

Det händer inte så mycket här, mest seg stalltjänst och ingen kvalitetstid tyvärr. Enyas sår läker iaf ihop som det ska, hon får nog ett ärr där men det syns ju inte iom att hon är vit. Det har läkt riktigt bra och dessutom fort. hon har bra läkekött! Och hon har fått skor på bakfötterna också, ringde Kerstin och fick ut Domosedan som hon fick innan Johan kom. Sen var det nemas problemas så nästa gång går det säkert bra =)

Äntligen har det iaf börjat töa, snön smälter i räserfart nu =D Både Enya och Skunky har dragit av varsin framsko så Johan får komma på torsdag igen och fixa. Gruset börjar skymta fram på gården och även lite gräs ute ihagen med. Snart går det kanske till och med att rida en liten runda hemma!!

Ska försöka ta mig till ridhuset i helgen med Skunk, hon behöver nog gå lite. Hon har mycket energi nu och det går ut över hagkompisarna som får en hel del motion. Men hon hittar på rackartyg med, vill inte bli fångad och jagar bort de andra som faktiskt VILL komma fram. Jädra hästskrälle! Men det ska vi nog plocka ur henne snart *hehe* Måste bara ha en lite mindre hage och halkfritt så får vi lägga en dag på det. Valla, valla, valla..

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Skadad igen..

Skunk har än en gång fått in en femetta på Enya, denna gången träffade hon höger fram =S Jag fattar inte varför hon ska behöva vara en sån bitch ute i hagen!! Stackars Enya får däng av Skunk och sen får hon däng av den lilla och hon säjer aldrig i från. Hon bara finner sig i det och går undan..

Det konstiga är att det är så lugnt och fint ute i hagen nu, de bråkar inte om maten och står ofta och kliar varandra. Säkert bara en olycka men det är lik förbaskat tråkigt att det alltid är Enya som råkar illa ut =/ Tur att hon är gudasnäll att greja med, hon står blickstilla fast jag petade in tops i såret och upp i den 2cm djupa fickan. Ängla-hästen <3



Nu har såret läkt ihop ganska bra sen bilden togs, men knäet är fortfarande ganska svullet. Inte mkt mer att göra än att vänta och hålla det rent..

Tur att hon fick såret på rätt årstid, nu är det ju både kallt och dessutom ganska rent ute pga snön..

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Suck!

Hästlivet ligger bokstavligen talat på is...

Blankis överallt, kan varken rida hemma eller lasta och åka iväg. Värdelöst!!
Hoppas isen har släppt sitt grepp så att vi iaf kan åka till Slöinge på söndag och träna. Vill både rida ordentligt och dessutom träffa lite folk =)

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Snö-ras!

Har haft en kväll i stan med mina goa vänner. Först pizza och sen bio, Änglagård 3 som var ganska så kass. Jag har gillat de andra. Inget världsomvälvande men fina och lite mysiga filmer, denna var dock seg och lite tjatig..

Det har spöregnat hela dagen här och även om hästarna har gått med täcke på så fick de komma in ganska tidigt. Så efter bion åkte jag upp för att fylla på vatten och ge dem lite mer hö. När jag kom upp till stallet fick jag börja med att klättra över en stooooor snövall och sen skotta så att jag kunde öppna dörren. Snön på taket hade äntligen rasat ner!! Iaf den delen som är över stallet men den delen som är över logen och verkstaden är fortfarande kvar. Fick ringa pappa och förvarna så att han åker med upp i morgon och tar ut traktorn så att jag kan få ut hästarna.

Pappa skruvade upp höhäckarna till Skunky och Whopsie idag med så det var enkelt att fylla på, ta en höpåse och hälla i bara. Vääldigt smidigt om man jämför med att fylla SlowFeeding-näten! jag har ju faktiskt fördelen med att jag kan ge alla mina hästar helt fri tillgång på hö utan att behöva ge begränsad fri tillgång som jag fick ge både Linda och Fröken. Whopsie får vi väl se sen hur det går men än så länge funkar det bra med fri tillgång inne och fodring 3ggr i hagen under dagen.

I onsdags skulle vi sko Enya.. Gick sådär bra, hon är skodd fram men var alldeles för rädd när det var dags för bakhovarna. Trots massa träning från min sida sen hon kom hem och en hovslagare med världens tålamod så gick det inte, hon ville inte släppa till sina bakhovar. Gick tillochmed från mina vanliga princip och provade med bremsen men det hjälpte föga. Så jag fick ringa Kerstin så hon skrev ut Domosedan-gel och så gör vi ett nytt försök på tisdag..

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Slööö!

Har slappardag idag!

Ska strax åka till affären och handla massa god frukt, kex, ost och grejer för jag & mamma ska ha mys och kolla på film. Ikväll blir det såklart stallet men annars har jag inte gjort många knop idag!

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Årskrönika

Eftersom året är slut och alla andra skriver årskrönikor så får jag väl också försöka knåpa ihop något!


Januari
Jag var riktigt kass av värken och det blev inte mycket hästeri. Vi jobbade massor med lastträningen av Enya och gjorde stora framsteg även fast hon fortfarande var väldigt rädd. Men Enya fick gå med som handhäst till Linda för första gången, satt även upp på Enya för första gången och det var så häftigt!!


Februari
Red lite mer på Enya, tog oss ut på första rundan i skogen. Fortfarande på följa-john-stadiet! Och jag lyckades bli avslängd, hon tappade balansen och blev rädd och jag flög av. Vi hade massor med snö och vi passade på att åka pulka och snögaloppera med Linda :)

Mars
Efter en vinter med många rymningar från Enyas sida hade tankarna vandrat lite smått åt en sällskapshäst åt henne. Jag har alltid velat ha en ponny och hade faktiskt förvånande nog lyckats få med mamma in på mitt spår. Tack vare min goa jobbarkompis Sofie så hittade jag en dam som hade en flock British Spotted Pony Miniature som vi åkte och tittade på. Både jag & mamma blev störtförälskade i rasen och i mars flyttade Whopsie Daisy hem till oss =) Vilket höll på att ta en ände med förskräckelse när Linda fick en knäpp och attackerade henne och hade jag inte gått in och brutit så hade jag inte haft någon ponny kvar. Jag & Jan bar in Whopsie som var helt borta, men som tur var så klarade hon livhanken och repade sig. Det var en tuff väg tillbaka men vi fixade det tillsammans =)



Men i slutet av månaden kunde jag släppa ihop mina två tjejer, Enya var så rädd och försiktig med den lilla. Värmde ett oroligt mattehjärta!





April

Jag & Enya åkte på vår första clinic, markarbete en liten bit hemifrån.



Jag blev faster till världens sötaste Rasmus!
Jag & Nina åkte till Jultorp och red westernridning en hel helg, var skitkul =)


Maj
Jag & Enya var på clininc för Patrick Allori.
Whopsie hade löss så hon fick blir helklippt, blev en helt ny ponny!


Juni
Min oturskatt fick njursten och blev inlgad på djursjukhuset i över en vecka, oförsäkrad så det blev ett rejält hål i mitt sparkonto. Men han repade sig coh mår bra!
Hästarna var på sin första utställning där Enya skrapade ihop 37p och Whopsie 36p.
Blev diagnostiserad med fibromyalgi som gör att jag får värk, mindre kul men ganska skönt att få veta vad det är som felar.

Juli
Jag hade semester och låg i hängmattan och läste mesta av tiden.
Linda fick resa till Trapalanda, 25 år gammal. En cysta som sprack och inte ville läka, vi hade kämpat med den i flera månader men nu när värmen och flugorna kom så gav vi upp. Hon somnade in en fin morgon hemma på sin äng med de andra hästarna i hagen bredvid. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig..





Augusti
Målade om hela stallet i Nybygget, blev så himla fint i mörkgrönt och beige.
Jessica flyttade Malaxis så jag blev själv i stallet och hästarnas vuxenhäst försvann=/
Dessutom var det bara 1½ månad kvar tills Enya skulle åka på inridning och då blev Whopsie helt ensam, rörde till sig en hel del där ett tag.
Hästarna fick jag akutflytta hem till Henke i Fägrilt en dag när jag kom hem från jobbet, då är man glad att alla hagar är i ordning så det bara var att lasta och köra!! Men stallet hade ju stått tomt i 5 år så det var en hel del arbete med att röja upp där innan det var beboeligt.
Men som om det vore trolleri löste sig allting! Mina underbara föräldrar förvånade mig och helt plötsligt hade vi blivit hästägare ännu en gång, till det 4-åriga Quarterstoet Miss Donna Skunk! Jag och mamma har alltid drömt om en quarter och så fick vi chansen att köpa Skunky billigt så vi tog den. Köpte henne av bekanta men mamma hade sett henne 1 gång och jag hade aldrig sett henne och än mindre ridit henne. Vild chansning med andra ord!





September
Jag & Enya startade vår första tävling, Trail in Hand på E-nivå i slöinge, placerade oss trea av 5 startande.
Enya åkte till Tommy i Falköping på inridning, var jättejobbigt att lämna iväg henne =/
I övrigt hände inte mycket, jag och Skunk försökte lära känna varandra mest =)


Oktober
Jag & mamma hade shoppingmaraton och köpte grejer till Skunky ;)
Sen debuterade jag & Skunky på vår första tävling ihop där vi tävlade Trail och Wester Riding. Trailen kom vi på 3e plac av 7 startande och i WR diskade vi oss för jag red på fel sida om en kon. Sånt är livet!!
Började träna för Lasse Åkerström med Skunk, riktigt kul träning för Lasse är så positiv! Han peppar och pushar och berömmer så att man taggar till och vill göra sitt bästa. Så himla kul!





November
Var lite upp och ner, blev skrämd när jag red Skunk och det tog ett bra tag innan jag fick bort rädslan =S Träffade Skunkys gamla fodervärd på träningen i Slöinge, jättekul!
Whopsies uppfödare strulade med hennes pass och inga papper hade skickats in. Fick ta tag i det själv och skicka in alla papper till rasföreningen i England och ett par veckor senare kom också passet!
Hälsade på Enya hos Tommy, hon sköter sig med bravur =)
Jag var med på Lokala Nyheterna på TV4, pratade om vinterdäck!
Whopsie tog ett bamsekliv i sin inkörning och drog pulka för första gången med halmbal i pulkan.
Jag köpte ny bil. Det blev en Subaru Outback med 4wd som tar sig fram överallt! Är så otroligt nöjd med bilen =)


December
Skunky fick åka till tandläkaren då hon inte kunde tugag sina pellets, hon hade inflammation i hela munnen och fick gå på medicin i 2v för att bli bra. Passade sådär för det var dags att sätta igång henne. fick nämligen en clinic hos Peter Ljungberg i julklapp och den var mellan jul och nyår. Men vi kom igång i tid och red clinicen, det gick så himla bra och jag lärde mig massor. Vi fick både prova på galoppombytena och börja med spinnen. Peter red även henne och hon fick mycket beröm över hur fin hon var =)
Hämtade hem Enya från Falköping, hon har växt massor och är superfin att rida. Mjuk i munnen och ger fint efter för bettet! Härligt!! =D


Summan av det hela är att året har varit både upp och ner, förlusten av Linda och Skunkys tillkomst. Men även om jag har änglar i himlen så har jag även änglar kvar här nere hos mig på jorden <3

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Clinic hos Ljungberg gav... Träningsvärk i skallen!!

Jag & mamma packade bilen och drog till Hökerum i mellandagarna, fick en clinic hos Peter Ljungberg i julklapp. Skunkys förra ägare och ett par vänner till dem skulle dit så jag fick smita med på ett hörn. Vi kunde dock valt en bättre tidpunkt för när vi red första passet var det -23 grader ute, ruskigt kallt att sitta och rida i!

Första passet red vi och tränade på ridvägar, rakriktning och att svänga ordentligt. Dvs. svänga för ytterhjälper!! Jag försöker alltid med innertygel och det är ju aja baja!! Men jag bättrade på mig även om jag hade ett gravt återfall på eftermiddagens pass. Det passet gick inge vidare, jag blev väldigt frustrerad på mig själv och var irriterad långt in på kvällen och försökte febrilt tänka om i huvudet.

Hästarna var fint inkvarterade hos Peter och hans snälla stalltjejer både kvälls och morgonfodrade så vi slapp åka mellan stallet och hotellet. Dessutom hade vi sån tur att hotellet hade restaurang så vi fick en otroligt god kvällsmat när vi kom tillbaka dit! Sen satt vi i en soffa i lobbyn hela kvällen och drack vin, pratade och hade det hur mysigt som helst =) Jag var nog 25 år yngre än resten av gänget men vad gör det när man har gemensamma intressen? Jättekul och så goa människor!

Sov som en prinsessa och sen åt vi en lyxig frukost på hotellet innan vi åkte tillbaka till gården. Dags för pass nummer tre, denna gången fick jag rida ihop med Eva som också har en 4-åring. Kul att se en häst i samma ålder! Skunky låg ju ganska långt före hennes häst i utbildning men man jobbar ju ändå med ganska lika övningar.

Peter satt upp och red Skunk båda dagarna, hon fick mycket beröm =D Bland superlativen fanns "hon är en helt underbar liten häst!" Sen satt han och red henne i slutet av sista passet när han stannar och med ett stort smile kläcker ur sig "Hon är helt jävla fantastisk!" Blev så himla glad, som tur var så fick mamma med det på film så jag kan höra det igen. Mamma var snäll och filmade alla passen så jag kan kolla.

Andra dagen fick vi priva på att spinna, fortsatte med galopperna och rakriktning och jag fick en wow-upplevelse! Satt och galopperade på volten och skulle vänga rakt över i volten och fortsätta i samma varv. Och jag sitter där och allt bara funkar, hästen går i en rund och fin form på långa tyglar och vänder för bara lite yttertygel och ytterskänkel. FAAAAN vad vi är bra =D 

Har lärt mig massor och vi kommer verkligen att åka tillbaka! Är så jäkla taggad att fortsätta träna nu =)

En liten ihopklippt film från helgen;

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()