Lördag =)

Har spenderat veckoslutet med att storstäda mitt hem, rensat ur garderoberna och i morgon ska ljusstakarna upp också. Skönt att få det gjort men shit vad mycket kläder man samlar på sig! Har redan sorterat ut en sopsäck som ska slängas och två som ska ges bort. Sköööönt att bli av med det =)


Ikväll blev det bara slappande framför tv:n, var hundvakt åt Jessicas Astor så det blev inga utsvävningar. Var hundvakt åt Ann-Katrin med så det fick bli en sväng dit med och kolla till hennes små. Hon har dessutom tre småvalpar nu med, otroligt söta små yorkies=) När jag kom hem tog jag in hästarna och gav dem kvällsmat, borstade Enya och Linda och gosade lite. Gick in och gjorde kvällsmat under tiden de åt, blev lyxmat idag. Nyårsfilé med potatisgratäng med vin till! *gott gott*

Sen gick jag ut och tränade en stund med Enya, lite förflyttningar och följa john som uppvärmning innan vi började med lite nyare saker. Lite början till longering som hon aldrig har gjort förut. Gick över förväntan, hon är allt bra smart min lilla snöstjärna =D Bara visade med handen och lite vift med repet så gick hon så snällt ut, slutade veva med repet och hon höll både position och fart. Det är riktigt bra, de brukar tappa något av de när förstärkningen försvinner. Sen så skickade jag henne över bron, inga problem. Då provar vi i trav, inga problem där heller! Slutade där för det kändes så himla bra =D

Innan vi gick in så tränade jag att ge efter för tryck, denna gång med repet om frambenet. Meningen är att när hon får nåt om benet så ska hon gå från trycket. Det är en grej jag har haft nytta av "på riktigt*", Windy hade jag tränat detta med och en gång när vi var ute och red så fick hon taggtråd om benet. Men tack vare träningen fick hon inte panik utan stod lugnt och stilla kvar med benet i luften tills jag kunde hoppa av och hjälpa henne loss. Så detta ska tränas mer på även med Enya!

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Scary!

Idag har jag varit med om en skräckupplevelse..

Stod och fixade stallet innan hästarna skulle in då kommer GunillA och säjer att Enya är lös och springer runt på gården. Första tanken "Vem fasen har nu glömt stänga grinden och varför är de andra inte ute?!" Andra tanken efter att ha kollat grindarna " Hur i h-vete kom hon ut?"

Ut med grimskaft både jag och Jan för att försöka få tag på henne när hon rusar runt, in bredvid staketet och upp i ett buskage uppå på en stenmur. Går sakta, sakta fram mot henne för att hon inte ska röra sig, alternativen är att hoppa över eltråden in i hagen eller att gå längre upp i stenmuren med risk för att fastna med benen mellan stenarna.

Tydligt orolig häst som inte vill att Jan går nära. Jag har ingen möjlighet att komma fram till henne från mitt håll och måste stå kvar för att blockera vägen. Pratar med henne lugnande undertiden som Jan smyger sakta fram och pratar med henne han med. Tillsist sansar hon sig så att han kan få in fingrarna i grimman och hålla henne stilla tills jag kommer fram. Steg för steg ner för muren och äntligen på fast mark!

Leder henne mot stallet när hon flyger förbi mig men stoppar som tur är när grimskaftet tar slut. Då har hästen en vajergrind (sån spiralgrind) hängades fast i svansen!!!! Vi har inga sånna grindar i den hagen ens!  Hur fasen har hon lyckats fastna i en sån då? Och vilken jäkla tur att benen var hela..

Usch så rädd jag blev. Tur att allt gick bra och att hon verkar må bra nu iaf. Benen såg hela ut ikväll och inga sår, får kolla igen sen när jag ska kvällsfodra..

 Usch tänk om det hade hänt henne nåt.. Inte Enya med liksom!

Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Jag har fått en inneboende..

Det har flyttat in en man till mig. Han sover på soffan och äter sen drar han. Ibland smyger han sig upp i sängen på nätterna...


Morris!

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Enya-träning

Jenny tränade med Enya igår, hon gjorde dessutom slag i saken och byggde om en pall till bro. Det har jag tänkt på ett bra tag men har varit lat och inte fått tummarna ur ;)

Hon frågade om inte jag ville titta på när hon tränade och det ville jag ju såklart!

De började med vanligt markarbete; följsamhet, flytta rumpan och framdelen var för sig, kunna flytta huvudet bara, stå stilla mm. Efter det så gick de över "bron" som Jenny hade byggt. Filmen visar när hon går över den för första gången, det är därför hon har lite tryck i repet. Gångerna efter gick hon över direkt utan att behöva det extra stödet.




Är så härligt att se Enya nu! det är så stor skillnad mot hur hon var när hon kom och hur hon är nu. Hon är lugn, lyhörd och mer "nere på jorden".

Hon har hela tiden uppmärksamheten riktad på matte och är trygg i att man rör vid henne på hela kroppen. Man kan se hur trygg hon känner sig i situationen nu, förr så var hon hela tiden på tårna och beredd att fly. Öppnade jag boxdörren så rusade hon ut bara för att hon kunde. Nu står hon kvar i boxen med dörren öppen när jag fodrar och hämtar grejer eller tar på grimmorna på morgonen. Det är så skönt! Det är en sån grej jag verkligen inte tål, när hästarna går ut utan att ha fått lov. Som exempel kan man ju ge Linda, hennes boxdärr glömde jag stänga en kväll när jag tog in dem. När jag kom ut 4h senare och skulle nattfodra så stod hon snällt kvar i sin box fast hennes hö var slut och morgonpåsarna stod precis utanför hennes box =)

Kan knappt vänta tills den dagen jag äntligen får sitta på hennes rygg!

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Himlen har fått tillbaka en ängel..

Idag hade jag bokat tid hos veterinären för mina stallkatter, Kalle var tovig på ryggen och behövde klippas och Hobbe ville jag mest ha en hälsokoll på. Han var lite tovig vid svansen med och så ville jag få kollat över tänder och öron så att det var okay på båda.

Stängde in dem i sadelkammaren igår och åkte upp i morse för att ta in dem i burarna innan vi skulle åka till vetten. Sprayade kattmynta i burarna och sen gick Hobbe snällt in och gosade ner sig. Kalle var väldigt stressad redan här och gömde sig under en hylla så jag fick ta på handskar och ta ut honom och stoppa in honom i buren. Var en ARG Kalle-katt som satt och fräste inne i buren men efter ett tag lugnade han sig. Mjauade lite i bilen på vägen in men var ganska lugn. Måste ändå ge cred till Hobbe, sist han åkte bil var när han blev kastrerad.. Det var för 16 år sen =P Farfar åkte med in för att hålla katterna sällskap.

Kom iaf in till vetten och vi skulle börja med Kalle. När jag tar ut honom ur buren så säjer hon direkt att han inte ser frisk ut. No shit sherlock tänkte jag, varför tror du jag kom hit! Vägde honom och så skulle hon lyssna på hjärtat och tog i huden för att se på hudturgorna. Den gick knappt tillbaka! Älskade kisen.. Sen lyssnade hon på hjärta och lungor och det lät inte bra.. Njurarna hade lagt av.. Har så jävla dåligt samvete! Varför åkte jag inte in tidigare? Varför gjorde jag inte nån hälsokoll när han började tunna ur redan i höstas? Usch vad jag mår dåligt. Men han verkade ju inte sjuk då, han åt och drack och gick på lådan som vilken normal katt som helst. Han behövde bara borstas lite oftare och var inte smällfet längre..

Han mådde inte bra alls, Kerstin tyckte att det inte var något att diskutera utan hon tyckte att han skulle få vandra vidare. Usch som jag grät!! Han fick en lugnande spruta och fick lägga sig i buren så att den verkade. Under tiden kollade Kerstin över Hobbe som var frisk som en nötkärna. Konstigt att det kan vara så olika, de är helbröder ju. Födda ute i skogen och har levt som stallkatter hela livet. Inte alltid en dans på rosor direkt! Hobbe har överlevt huggormsbett, Kalle fick nosen avriven av en annan katt..

Hörde Kalle i buren, han gurglade och hickade. Redan den lugnande sprutan påverkade honom så mkt att han nästan försvann bara utav den. Tog ut honom och höll honom i famnen när Kerstin skulle ge sista sprutan. Stackars katten var så ut-torkad att hon knappt fick fram något blod när hon stack =S Hon hittade iaf ett blodkärl som var okay och gav sprutan. Och min älskade katt drog sitt sista andetag i mina armar....

Himlen har fått tillbaka ännu en ängel, han ligger nu begravd bredvid Fröken och Fajt. Sov gott mina älskade vänner...

Kalle
1992-2009


Här till vänster vilar de alla tre... Fajt.... Fröken... Och Kalle...

Permalink Allmänt Kommentarer (7) Trackbacks ()

Äntligen fredag!

Äntligen helg.. Har varit så trött på kunderna denna veckan, det går i perioder det där men just nu så är det bara tjatigt att gå till jobbet. Nästa stund kan det vara jättekul! Så är det väl säkert för alla men jag är iaf trött på alla som ska köpa vinterdäck. Vad de inte kan inse är att man får PRECIS det man betalar för, är man snål så får man kassa däck. Är man smart och lägger lite mer så slipper man ligga i diket..

Och en grej till, alla puckon som ska ha allround-däck då!!! *suckar* Man kör inte på samma däck året runt! Man har väl för fasen inte samma jacka hela året heller? Man har vinterjacka på vintern och sommarjacka på sommare likväl som att man har sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Haha nu har jag gnällt tillräckligt ;)


Ikväll blir det bio med Nina, Kimsan, Pierre och mamma+pappa. Vi ska se flickan som lekte med elden! Har ju läst boken innan och den förra filmen var faktiskt lika bra som boken även om en del grejer var utelämnade såklart. Så jag hoppas att denna är likabra!

Ha nu en underbar helg alla ni därute!
Kramar

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Hovslagar-dag

Andra gången för Enya att träffa hovslagaren idag! Hon skötte sig hur bra som helst och gjorde bara ett pytteförsök att ta sig loss när han var på sista framhoven men la snabbt ner det när hon inte lyckades. Det är så skönt att ha Johan till hovslagare, han är så lugn och sansad och bråkar aldrig med hästarna. Han bara håller i och låter dem själv förstå att det enda rätta är att ge sig. Jag gillar det, tror helt klart att det ger trygga hästar som gillar när hovis kommer.

Passade på att mocka och fixa till stallet innan  han kom så nu är allt klart där ute. Bara att lägga upp maten och släppa in ikväll! Lyxigt värre =)

När jag sen skulle gå in hade mina vita hundar förvandlats till två gegg-monster =O Så det blev till att duscha Holly snabbt bara, hon ska ju på utställning på söndag så det är inte så lönt att schamponera henne idag. Ella däremot åkte på en storrengöring med schampo och balsam så nu luktar hon jättegott igen. Älskar lukten av nybadad phaléne =) Ikväll blir det mer fix, kloklippning, tandborstning och öronrengöring står på menyn. Ska försöka hinna klippa Pepsi snart igen. Ska iaf ta huvudet och öronen för håret petar henne i ögonen såg jag!

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tömkörning och stallfix..

Har äntligen fixat det sista i stallet. Nu är det nästan ingenting mer att greja med! Igår var det uppbindningsringar i boxarna och krokar till hinkarna för morgonmaten som stod på programmet. Jag känner mig riktigt händig när jag fixar ;)


Efter allt var fixat, hästarna var inne och hade ätit upp sitt kraftfoder så provade vi Lindas loksele på AMalxis. Lite sto men helt okay. Sen blev det lite tömkörning av Malaxis, skulle prova med lina på ena sidan men det gillade hon inte alls. Så det blev lite träning med linan stillastående och sen bara tömkörning utan lina. Hon fick jobba mest med att bära sig själv och hitta lite stöd på tömmen, hon blir lätt lite vinglig för hon vill inte riktigt ta stöd. Men när hon hade blivit lite varm i kroppen gick det ganska bra. Jag tycker det alltid är lite klurig att tömköra en ny häst, det tar ju ett par ggr innan man har hittat alla trix..

Sen var det dags för tant Linda att få sig en omgång i tömmarna också, henne provade jag en ny grej med. Hon blir alltid stressad av selen och det blockerar henne lite så jag tog bara träns och reptömmarna och gick ut med henne. I början höll hon på med sina vanliga grejer och vände i tömmen, skule springa hem och genade. Men det tog nog bara 5 min sen slappnade hon av och började fokusera sig, tog riktigt fint stöd utan att rycka tömmarna ur händerna. Dags att börja jobba! Jobbade mycket med att hålla bogar och rumpa där jag ville och inte gena i hörnan. Gjorde lite hörnpasseringar med tagen bakdel som ganska snabbt plockade rätt på alla delar, sen blev det lite åttvolter i trav för att mjuka upp den stela gamla kroppen innan vi började med skänkelvikningar. Sen gjorde vi öppnor längs långsidan, förvänd sluta och sen kom det bästa; trampet! Hon är så jäkla härlig när hon är på rätt humör!! Hon kan hur mkt som helst och det är så kul när hon är på humör så att man kan plocka fram sånt.

Den snart 25-åriga nordsvensken går i en sån fin hög form med schvung i steget, sug på bettet och bara gör alla de där krumelurerna utan att ens fundera. Ordentligt lyft i steget och utan att springa ifrån mig. Det är så jäkla härligt! Det är egentligen då man skulle sadlat och ridit henne men det får räcka med ett pass om dagen för henne..

Linda, jag älskar dig <3

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Slappehelg.

Har haft den slöaste helgen på länge. Ett litet undantag var nu i kväll när jag fick ett ryck och fixade lite i sadelkammaren med hjälp av Jan. Dessutom kom pressenningen upp över den trasiga logporten så nu kommer det inte att snöa in på mitt hö =)

Andra bra saker som blev fixade idag är låset till dörren till sadelkammaren. Känns tryggt att låsa in alla sadlarna nu, vi har ju en hel del grejer. Sen så satte jag upp öglor i taket som jag ska kunna hänga täckena i när de ska torka. Det är pinnöglor och sen så ska jag ha en S-krok som man trär genom spännena på täcket och sen hänger upp i öglan. Hoppas det kommer funka lika bra som jag hoppas!

Äntligen börjar det bli klart i stallet efter ombyggnaden, sadelkammaren har värme. Dock med provisorisk lösning över ytterdörren. Skiva på utsidan, isolering och byggplast. Funkar tillsvidare iaf! Det saknas bara lampa på loftet och lampa på logen nu, den på logen har jag en redan som bara ska sättas upp och sen ha en förlängningssladd till. Ibland funkar det med en enkel grej så länge!

Ikväll blev det pizza med Jonas, Nina och Kimsan. Alla åkte hem tidigt så nu sitter jag här helt själv med dumburken. Blir nog sängen tidigt tror jag. Känner mig trött efter slöhelgen =)

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()