Norwegian Thoroughbred

Saxat från wikipedia om det "norska fullblodet"

Fjordhästen


eller Fjording som den också kallas, är en hästras som ursprungligen kommer från Norge där den även kallas vestlandshest. Den finns numera över hela Skandinavien, på andra håll i Europa och även i USA där den är mycket populär. Fjordhästen räknas som en av världens populäraste raser och även en av de vanligaste i Sverige. Mycket kan bero på den speciella blacka färgen med den vitsvarta manen som ofta stubbas, men även på fjordingens goda lynne, även om de kan vara lite envisa ibland.


 

Historia

Fjordhästen anses ha sina ättlingar i gamla nordiska ponnyraser som kallades tatariska ponnyer som bildade stora hjordar och utvecklades till en hästras. Folkvandringar med både norrmän och svenskar fick ponnyerna att influeras av andra hästraser. Fjordhästen visar även en otrolig likhet med den mongoliska vildhästen Przewalski vilket kan visa att korståg kan ha gjorts mellan Asien och Europa redan under istiden.

Hästar med ståndman som Fjordhästen, har hittats på runstenar som är daterade ända bak till vikingatiden. Fjordhästen ska ha varit vikingarnas favorithästar och de användes ofta i strider men även i en brutal sport med hästslagsmål där hingstar fick slåss mot varandra, ibland tills en av dem dog. Det sades även att Odens åttabenta häst Sleipner var en fjordhäst. På Oslos rådhus finns en bild på Sleipner, där han utan tvekan är avbildad som en fjording. Under den här tiden fördes många fjordhästar mellan Norge och Storbritannien där de bland annat användes i utvecklingen av den väldigt snarlika Highlandponnyn.

1890 importerades två fjordhingstar till Hebriderna för att förbättra de lokala häststammarna och många hästar importerades även av Tyskland, Island och Danmark. I Danmark är den omåttligt populär och den absolut vanligaste hästrasen trots att Danmark har många fina inhemska hästraser. I Sverige startades den första föreningen, Svenska fjordhästföreningen, år 1961.



Egenskaper

Fjordhästens man stubbas ofta för att den svarta mittstolen syns tydligare

Av alla de moderna hästraserna är fjordhästen den som mest liknar den asiatiska vildhästen. Karakteristiskt är ryggstrimman, ålen, och den grova upprättstående manen, ståndmanen. Manen klipps traditionellt så att den står rakt upp. Enligt traditionen ska det vita vara lite kortare, så att det svarta sticker upp en liten bit, och formen ska vara som ett vattenhjul.

Fjordhästens färg kallas black, med variationer från mörkbrunt till vitt, där den gulblacka färgen är absolut vanligast. Ibland kan vissa föl födas albino och har då stålgrå eller ljusblå ögon. Fjordhästarna får absolut inte ha några vita tecken utom möjligtvis en liten vit Stjärn i pannan hos hingstar. Större vita tecken visar att hästen inte är rasren. Vita mular räknas dock inte som hästtecken utan är ett primitivt tecken som ibland kallas mjölmule och det är fullt tillåtet.

Mankhöjden kan variera mellan 120 och 160 cm, men vanligtvis är de 135-150 cm och de får inte registreras om de blir mindre eller större än dessa mått. Egentligen är mankhöjden mindre än hästarnas och rasen borde kallas ponny men rasen har ändå fått beteckningen liten kallblodshäst. I Norge används fjordhästen som klövjehäst, ridhäst och körhäst. Hästens styrka och uthållighet är en tillgång vid turridning. Den har oftast ett väldigt bra temperament och passar bra med barn. Fjordhästen tävlar framgångsrikt i lättare klasser, och är väldigt allroundbetonad.

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback